Skip to content
IMG_4118-2_cover

Lesz-e Ebook a szakácskönyből?

Lesz-e Ebook a szakácskönyből?

Nagyon sokáig halogattam ezt a bejegyzést és nem csak azért, mert hihetetlenül nehéz és igazi logisztikai manőver most kisbaba mellett időt szakítani arra, hogy egy poszt megírásánál hosszabb időt el tudjak tölteni írással (főleg laptop előtt), hanem mert nem volt könnyű rászánni magam, hogy vállaljam a döntésem.

Ugyan a könyv megjelenésekor beérkező  kérdésekre, hogy a „zero waste jegyében” megjelenik-e elektronikus könyv formátumban is, azt válaszoltam, hogy igen, tervezem, év végére.

Terveztem is.

Lesz-e ebook a szakácskönyvből?

Tejesen őszintén írtam, hogy ennek akkor a fő akadálya az volt, hogy elfáradtunk mindhárman (Eszter, Nusi és én is) a 21 hónapos munkában, az utolsó hónapok hajrájában, én a szülésben 🙂 , a gyermekágyban. Azt is őszintén ígértem, hogy utána fogok járni mennyi munkával jár, milyen költsége van (magánkiadás révén újabb költségeket csak az első kiadásból tudtam volna finanszírozni) és hogyan lehetne megoldani azt, hogy hasonló élményt, minőséget tudjon visszaadni az elektronikus formátum, mint a nyomtatott.

Utána jártam.

Beszéltem többekkel, akik elég sok kompromisszummal és viszonylag sok időráfordítással különböző ekönyv olvasókra és formátumokra optimalizálták a könyvüket. Egyelőre nem találtam olyan megoldást, ami ugyan azt az élményt adná, mint a jelenleg elérhető nyomtatott formátum. *

Az olvasók visszajelzései is alátámasztják, hogy ez a könyv nem egyenlő pusztán a szövegével.

A színes képeknek, de még a receptek mellé fűzött kis kézírásos betűtípussal írt kommentároknak is funkciója van.

A betűtípusokat, a receptek szerkezeti képét ugyan olyan gondosan választottuk meg, mint amilyen tudatossággal a fotókat készítettük. Ezek mind-mind együttesen szolgálják a könyv célját. Ezek nélkül számomra nem lenne olyan, amit szívesen kiadnék a kezemből, amiért 21 hónapon át dolgoztunk.

Lesz-e ebook a szakácskönyvből?

Másik ok, ami nem hagyott nyugodni, mikor éreztem az ekönyv kiadásának a nyomását az, hogy engem mostanában különösen zavar az, hogy az otthonunk szinte minden részébe észrevétlenül kúszik be a digitális világ. Manapság rengeteg receptet lehet találni online. Ha bárki beírja a telefonjába, hogy brokkolis receptek, több ezer találatot kap. Minek egyáltalán fizikai szakácskönyv? Ezzel kicsit célom volt az is, hogy legalább egy kis időre, legalább a konyhából szoruljon ki a telefon, a képernyő és a digitalizáció.

Viszont, ha nagyon őszinte akarok lenni, minden fenti indoknál erősebben pusztán a megfelelési kényszer vezetett volna most az Ebook kiadáshoz. Az, hogy mindenki várakozásainak eleget tegyek. Eleget tegyek annak az elvárásnak, hogy egy hulladékmentes témájú könyvet elektronikusan is elérhetővé kell tenni, mert az látszatra zöldebb. Még akkor is, ha ez nem teljesen igaz. (Erről lentebb írok.)

Talán a bölcsész hátterem, talán valami más miatt fűz különleges kapcsolat a könyvekhez; hiszek a nyomtatott könyv varázsában, hogy valami történik egy könyv lapozásakor, ami digitálisan nem tud megtörténni. Minimalizmus ide vagy oda, vállalom, hogy ez egy nagyon személyes indok, de én a könyvekre nem tudok tárgyként tekinteni. Számomra egy magával ragadó könyv egy szellemi és/vagy művészeti alkotás, ami messze túlmutat a tárgyi valóján. Ugyan az én könyvem csak egy szakácskönyv, de hiszem, hogy valamennyit át tudok adni a kinyitásával abból a varázslatból, amit a szezonális, csomagolásmentes és növényi alapú táplálkozás jelent számomra.

Évtizedek óta lelkes könyvtár használó vagyok, ennek ellenére van sok könyv, amit rendszeresen forgatok és megvásároltam, ezzel is támogatva egy-egy szerzőt, akinek a könyve sokat adott nekem.

Egy könyv örök darab, amit generációk lapozgathatnak, nem lesz belőle egyhamar hulladék, nem egyszer használatos. Kölcsön lehet adni.

Magyarországon egyébként a nyomtatott könyvekhez képest nagyon kicsi arányban vásárolnak E-könyveket az emberek.  Nekem sem írtatok tíznél többen, hogy szeretnétek E-könyv formátumot. Az elkészítésébe belefektetett energia és idő viszont elég sok, amit őszintén, most nem szívesen veszek el az első hónapokban kislányunktól.

Tudom, hogy sokan vannak, akik már ott tartanak a minimalizmus vagy hulladékcsökkentés útján, hogy a könyveiket is minimalizálják, és ezért szeretnének Ebookot.  Éppen ezért az első kiadásból pár darabot a nagy kereslet ellenére is megtartottunk, azért, hogy könyvtáraknak ajánljuk fel és elérhető legyen azok számára is, akik nálunk jóval tudatosabbak e tekintetben. Reméljük, hogy ez a kompromisszumos megoldás számukra is kielégítő.

Zöldebb-e az ebook?

A mindig felmerülő, nagy kérdés. Elsőre mindenképp annak tűnik, mint ahogy a papírmentes iroda koncepciójában azt feltételezzük, hogy a technológiai újítások azzal, hogy az egyik nyersanyag felhasználásának mennyiségét elméletileg csökkentik, ezzel megoldanak bizonyos környezeti problémákat. (Másokat pedig teremtenek.)

Elsőre valóban zöldebbnek tűnik az ebook, hiszen egyetlen e-könyv olvasó – könyvek százait helyettesítheti és jogosan várható el egy zero waste életmódot segítő könyvtől, hogy ne jelenjen meg nyomtatásban (ami amúgy jóval nagyobb haszonnal járna hiszen a kiadások legnagyobb részét a nyomtatás és a fizikai könyvvel járó feladatok, mint például a tárolás, postai feladás teszik ki.)

De természetesen, mint minden környezeti kérdésnél a válasz, itt sem fekete-fehér, hanem komplex, ahol rengeteg pro és kontra érv van mindkét oldalon.

Itt most csak egy nagyon rövid összefoglalót másolok be, de érdemes elolvasni az egész cikket, ha érdekel a téma több aspektusa is. Az alábbi cikkben nem csak környezeti, de egészségügyi, kulturális és mentális szempontból is összehasonlítják a könyveket az elektronikus olvasókkal.

„Egy svéd kutatás szerint, ha 10 percnél rövidebb időt töltünk hírolvasással, akkor valóban az elektronikus készülékek ökológiai lábnyoma a kisebb. Ha azonban növeljük az olvasással töltött időt, akkor a nyomtatott sajtótermékek már kevesebb szén-dioxid kibocsátással járnak, mint a különböző elektronikus lehetőségek.
Hogy lehetséges mindez?
Nos, a válasz egyszerű. Az e-könyv olvasók is rendelkeznek életciklussal, és legyártásuk rengeteg energiát és különleges nyersanyagokat igényel. Ha a teljes életciklust figyelembe vesszük, akkor egy e-könyv olvasó nagyjából 100 hagyományos könyv kinyomtatásával azonos nagyságrendű környezeti terhelést okoz. Noha elméletben egy e-könyv olvasón ennél sokkal több könyv is elolvasható lenne, a gyakorlati adatok azt mutatják, hogy kevés e-könyv olvasó éli meg azt az életkort, hogy tulajdonosa 100 könyvet teljesen végigolvasson vele.”

Én is előfizetek pár magazinra, főként olyanokra, amelyek nagyon hasznos tartalmainak elkészítésében szeretném támogatni ezzel is az alkotókat, akik jellemzően magánkiadásban értékesítik ezeket és lehetőségük sem lenne minden hónapban nagy példányszámú nyomtatásra.  Ezeket e formátumban teszem, emailben kapom. Mikor a társasházunk közös ládájába minden alkalommal meglátom a hetente megújuló tömérdek mennyiségű áruházi, propaganda és kerületi magazint, akkor eléggé felháborodok, hogy miért is ne lehetne az én könyvem nyomtatásának létjogosultsága.

Lesz-e ebook a szakácskönyvből?

Amíg ezek nem tisztázódnak bennem, amíg nem találok jó megoldást, addig nem lesz elérhető elektronikus formátumban a könyv.

Tudom, hogy ez nem segít nektek, akik azért szerettetek volna E-könyv formátumot rendelni, mert külföldön éltek, de alig páran voltatok azok, akik ezzel a kéréssel kerestek meg és  akikhez végül nem tudtuk eljuttatni a könyvet.   A környező országokba még csoportos rendeléssel is mentek könyvek, így csökkentve a postaköltséget.  Továbbra is igyekszünk módot találni, hogy akár látogató családtagokon keresztül eljuttassuk hozzátok a könyvet. Nyugodtan keressetek meg közvetlenül és próbálunk mindent megtenni. 

Köszönöm, nektek olvasóknak a megértéseteket és azt, hogy eddig is minden örömöt és nehézséget is őszintén kommunikálhattam felétek a könyv megjelenésének útján.

Ha pedig kedves olvasó, aki jártas vagy az E-könyvekben, megszólítva érzed magad, mert van ötleted, hogyan lehetne mégis úgy megcsinálni, hogy ne veszítsen az élményből a formátum miatt, ne habozz megkeresni, kérlek.

A könyv nyomtatott formátumban előreláthatólag március végén lesz újra kapható. (Októberben megrendeltem az újranyomást, mert már akkor láttam, hogy hamar el fog fogyni, de a papírhiány miatt hónapokat kell várni a papír beérkezésére, különösen az FSC minősített papírra.)

*Az egyszerű PDF sem a formátum, sem a könyv terjedelme miatt nem opció.

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba