Skip to content

Első hírlevél

Hihetetlen, hogy eljött ez a pillanat. Sokáig tervezgettem, mikor osszam meg az elmúlt kilenc hónap titkos kis projektjét. Ami még hihetetlenebb, hogy mikor elhatároztam, hogy az első levelet a 100. feliratkozónál küldöm el, sosem gondoltam, hogy ez kevesebb, mint 48 óra alatt megtörténik.

El is érkezett hozzád a „Helyi, idény, vegetáriánus Zero Waste konyha” szakácskönyv első hírlevele.

Köszönöm neked a nyitottságot, hogy az első lépésektől követed a könyv születését és remélem, minden hírlevélben találsz kedvedre való, hasznos olvasnivalót, tippeket. De ha csak motiválni tudlak abban, hogy bátran vidd csak a boltba a saját dobozod és egy percig se szégyelld magad, ha egy kicsit furán néznek rád, akkor már nagyon fogok örülni!

Hidd el, a világ változik körülöttünk és bízz benne, hogy a jövőben az lesz a megszokott, a „normális”, ami most – legalábbis az elmúlt 50 évben –  furcsaság!

#001 hírlevél

Hol tart a könyv?

Többen kérdezték, hogy milyen jó lenne, ha hamarabb megjelenne és már karácsonyi ajándékba lehetne adni. Ennek én is nagyon örülnék, de elhatároztam, hogy türelemmel állok a projekthez. Úgy tudom szívből megalkotni ezt a könyvet, ha a természet ritmusában és ciklusait követve haladok. Így a receptek írásával és az ételek fotózásával az évszaknak megfelelően haladunk Mohácsi Nusi fotós barátnőmmel. Ráadásul ezt a folyamatot támogatta, hogy mikor elkezdtünk a könyvön dolgozni, kiderült, hogy Nusi babát vár, aki végig ott fejlődött benne és nemrég meg is született. Így tényleg igazi természeti ciklusokat járunk be a könyvvel, és ez nagyon jó érzéssel tölt el. A tavaszi és nyári ételek már befotózva várják, hogy a könyvbe kerüljenek és hamarosan, már babával együtt, hármasban vágunk bele az őszi ételek fotózásába.

#001 hírlevél
#001 hírlevél

Mit egyél mostanában?

Érdemes most minél több körtét, szilvát és szőlőt fogyasztani. De a másodvetésű retek is most érkezett meg a piacokra. A retek levele a közhiedelemmel ellentétben igenis ehető, csak lehet, hogy elsőre szokatlan lesz az íze J. Érdemes először egy jó fokhagymás pesztót készítened belől, amihez fenyőmag helyett használhatsz diót!

Karfiolból is érdemes most feltankolni, viszont a sütőtök bármilyen csábító, mi Edváddal még meghagyjuk későbbre, mert februárban majd a fülünkön fog kijönni a sok sütőtökös étel. Ezt az első olyan évben tapasztaltuk meg, amikor belekezdtünk a csak szezonális ételek fogyasztásába!

#001 hírlevél

Érdemes megnézned!

Ha még nem hallottál róla vagy nem láttad, akkor már most írd be a naptáradba egy esti programnak David Attenborough legújabb filmjét, az „Egy élet a bolygónkon” –t.

Rögtön éreztem, hogy ezt a filmet többször kell megnézni, annyi témát vet fel, megannyi gondolatot elindított el bennem. A film egyik üzenete, hogy nem élhetünk mindannyian ragadozóként a földön. A nagymennyiségű húsfogyasztáshoz óriási területekre van szükség, ennyi terület pedig egyszerűen nem áll rendelkezésünkre.

„Alaposan csökkentenünk kell a művelésbe vont területeket, hogy helyet adjunk a visszatérő vadvilágnak. És a leggyorsabb, leghatékonyabb módja ennek, ha megváltoztatjuk az étrendünket.”

Persze ez nem megy egyik napról a másikra. A könyvben szereplő vegetáriánus ételek remélem téged is inspirálnak a zöldségek sokféle felhasználására. Egyik kedvenc zöldségem a cékla, ami szinte egész évben elérhető, és ami sem csak savanyúság :-).

#001 hírlevél

Bemutatom az első vendégszakácsot.

Fontosnak tartom, hogy tanuljunk egymástól és támogassuk, inspiráljuk egymást, mert abban hiszek, hogy közösen tudunk változtatni a világ menetén. Ezért nem is volt kérdés, hogy felkeressem azokat a szakácsokat, bloggereket, művészeket, akik engem is inspirálnak, és akiknek a munkásságát tisztelem. Megkértem őket, hogy 1-1 recepttel saját területükről színesítsék a szakácskönyvet.

#001 hírlevél

Molnár Klára táplálkozási tanácsadó. Hagyományos Kínai Gyógyászat alapelvei mentén az 5elemes étrend világába kalauzol el bennünket. Az egyik alapelve, a szezonális ételek fogyasztása, ami kiegészül a fa, tűz, föld, fém és víz jellegű ételek egyensúlyba tartásával a táplálkozásunkban. Klári volt az, akitől sok évvel ezelőtt egy Szimpla piacos közös főzésen tanultam meg, hogy a zöldségeket nem feltétlenül kell megpucolni.

otelemestrend.hu

Hamarosan érkezik a többi részlet. Még több fantasztikus vendégszakácsot ismerhetsz meg, jönnek receptek, könyv- és filmajánlók és még jó pár meglepetés!

Szertettel:

Dóri

A következő hírlevélig itt találsz hasznos praktikákat:

https://talpalatnyitortenetek.hu/zero-waste/

https://www.facebook.com/Talpalatnyitortenetek.hu

Ha úgy gondolod tetszene egy barátodnak a könyv, továbbítsd neki a HONLAPOT!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba