Rebarbarás eperkrémleves-variációk
Hozzávalók 2 adaghoz:
300 g eper
300 g rebarbara
(ha kicsit édesebbet szeretnél, akkor 200 g)
23 ek. méz
a gyömbéresfahéjas változathoz:
1 cm friss gyömbér reszelve
1 kk. fahéj
1 ek. joghurt (elhagyható)
50 g mandula szeletelve
1 ek. porcukor
a bazsalikomos változathoz:
5 nagyobb bazsalikomlevél
Próbálj ki több fajta bazsalikomot, akár a leveshez, akár a díszítéshez!
Az eper a banán mellett (igen!) a legnépszerűbb gyümölcs itthon. Én is alig várom, hogy megjelenjen a piacon. A rebarbarával viszont sokáig hadilábon álltam, de mikor pár évvel ezelőtt először kóstoltam anyósom rebarbarás eperlekvárját, akkor tudtam, hogy ez a kombináció minden évben a tavasz végének legjobban várt íze lesz. A rebarbarát az utóbbi 1-2 évben egyre gyakrabban látni a piacokon, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Legegyszerűbben frissítő kompótnak lehet elkészíteni, de az is nagyon finom, ha például az almás pitében az alma felét lecseréled rebarbarára. Sok zöldség levelére találtál a könyvben felhasználási módot, de a rebarbara levelét valóban nem szabad megenni, mert tényleg mérgező!
Ezt csak komposztba tudod felhasználni, máshoz nem. A rebarbara elkészítésekor arra vigyázz, hogy ne főzd túlságosan szét, mert elveszti a tápanyagtartalmát. Az eperhez és a rebarbarához nagyon jól illik a népszerű vanília. Ha szeretnél többet tudni arról, hogy miért érdemes mégis csökkenteni a használatát, és miért nem került bele ebbe a receptbe sem, a könyvben meg fogod találni :-).
Elkészítés:
Vágd le a rebarbara száraz végeit, de csak akkor húzd le a szár külső részét, ha az nagyon kemény, egyébként hagyd rajta. Vágd fel körülbelül 1 cmes darabokra. az epret alaposan mosd meg, és vágd félbe. ( Az eper zöldjét, ha szép,
egészséges, jól meg tudtam tisztítani, akkor turmix készítéséhez nem szoktam leszedni. Mivel ez a recept is krémleves, ezért kipróbálhatod, hogy te sem szeded le.)
Tedd az epret a rebarbarával együtt egy lábosba, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzd puhára, és tedd bele a mézet.
Ha a gyömbéres változatot készíted, akkor itt tedd bele a gyömbért és az őrölt fahéjat, és turmixold krémesre. Tá laláskor adj hozzá egyegy teáskanál joghurtot minden tá nyérhoz, és a tetejét szórd meg karamellizált pirított mandulával: szeleteld fel a mandulát, szórd száraz serpenyőbe, és pirítsd pár percig közepes lángon, amíg el nem kezd illatozni. ( Ha zavar a mandula barna héja, öntsd le forrásban lévő vízzel; öt perc múlva, amikor a víz kicsit kihűlt könnyen le tudod húzni róla.)
Szórd rá a porcukrot, és hagyd, hogy karamellizálódjon. Közvetlenül tálalás előtt szórd a leves tetejére. Ha a bazsalikomos változatot készíted, akkor ennél a lépésnél add hozzá a friss bazsalikomleveleket, és turmixold a levest krémesre.
Friss bazsalikomlevelekkel díszítsd.