Skip to content

Hetedik hírlevél

„Helyi, idény, vegetáriánus Zero waste konyha” szakácskönyv hetedik hírlevelét olvasod.

Ha most iratkoztál fel, akkor az előző (a visszajelzések alapján sokak számára érdekes és hasznosnak tartott ;-)) tartalmakat a levél alján található linkre kattintva találod.

Hol tart a könyv?

Most már valószínűleg tényleg az utolsó képi tartalom is elkészült a könyvhöz és a héten Gózon Eszterrel véglegesítettük azt, hogy a receptek pontosan, hogy fognak kinézni. Rengeteg verzió után végre mindketten ujjongtunk a monitor előtt, hogy igen, ezt megtaláltuk, ez a végleges! A következő hírlevélben meg is mutatom nektek az egyik végleges receptet képpel, végleges betűtípussal…alig várom, hogy visszajelezzek, hogy tetszik.

Visszatérve a képekre. Fontosnak tartottam, hogy a könyvben legyen szó arról is, hogy mire tudunk figyelni, akkor, amikor nem otthon főzünk, étkeztünk. Hiszen bármennyire is jó lenne mindennap saját készítésűt enni, azért ez nem minden helyzetben életszerű vagy megoldható.

Ezért lesznek  kirándulásról, utazásról és étterem választásról szóló fejezetek.

Az éttermi fejezethez az illusztrációt a Sejribizli nevű kávézó, bisztróban készítettük. Nem véletlenül, hiszen ez egy olyan hely, aminek a megálmodói (köztük Nusi) a felújítástól kezdve a beszerzésen át mindent igyekeztek zero waste szellemiségben megalkotni.

az alapanyagok szezonkövetőek és nagy részük az Élő Tisza kistermelőitől érkezik;
a piacról pedig cargo bringával érkeznek a konyhába;
a teák, a gyümölcslevek és a méz is kistermelői;
az étel kiszállítás is teher bringával történik (nem szennyezve a levegőt);
a kiszállított ételeket nem egyszer használatos műanyag dobozban, hanem forgó rendszerben, üveg dobozban kapják a vásárlók;
a konyhai hulladék nem szemetesbe, hanem egy közeli komposztálóba kerül;
hetente egyszer van húsos nap, a hét többi napja vegán és vegetáriánus;
természetesen, mikor be lehetett ülni, és amikor majd be lehet újra, akkor nem kaptok sem műanyag poharat, sem tányért, sem evőeszközt, de még papírszalvétát sem;
ha pedig túl nagy lenne az adag, azt saját dobozban vihetitek el;
a tányérok, amiben felszolgálnak mind olyan tányérok, amiknek története van ( használtak ;-))
a berendezést is a kis csapat készítette, újította fel.
zero waste szakácskönyv_mexikói_nepáli_ukrán_kínai ételek

Mit egyél mostanában?

Januárhoz képest sajnos nem tudok sok újdonságot mondani az alapanyagokat illetően, de most már tényleg nem kell sokáig bírni az év egyik legnehezebb időszakát. Hamarosan beköszönt a tavasz és érkeznek a zöld levelek. Addig továbbra is maradnak a hüvelyesek, gabonák, savanyúságok, kompótok. De tartsatok ki, tényleg február végére unjuk meg mi is répa, krumpli, cékla kombinációkat. A könyv remélem ebben is segíteni fog. retek mellett ilyenkor nálunk előtérbe kerülnek a száraz hüvelyesek, gabonák, csírák, fermentált zöldségek, a savanyúságok és belőlük készíthető saláták és téli ételek.

Íme egy klasszikus alaprecept, a székelykáposzta vegetáriánus és vegán változata, ami mostanában elég gyakran kerül nálunk a tányérra:

Olvasnivalónak

most egy szuper lista böngészését ajánlom neked. Ugyanis most indul a közösségi gazdaságokhoz való csatlakozás szezonja. Most választhatsz a 2021-es évre hozzád közeli és szimpatikus gazdaságokat. A tagság száma limitált, hiszen nincsen túltermelés, ezért érdemes időben csatlakoznod.

Mi a közösség által támogatott mezőgazdaság (CSA) és miért jó?

közvetlen, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között
a gazdálkodással járó kockázatokat (pl: ha barack termés nem lesz jó) együtt viselik a tagok a gazdákkal, ez a termelők számára biztos megélhetést jelent, hiszen tudják, hogy hány vásárlójuk van
tagként megbízható helyről származó, jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszert kapsz.
ez a fajta együttműködés hozzájárul a rövid, megbízható élelmiszer-ellátási láncok fenntartásához.

Itt találod azoknak a közösségeknek a listáját, akikhez csatlakozhatsz.

Sőt még elolvashatod a bemutatkozójukat is és benézhetsz a gazdaságukba!

Még jó pár szervezés mód van, amivel friss, helyi termelői alapanyagokhoz juthatsz, a fenti igényli a legnagyobb elköteleződést. Természetesen a többi formáról is részletesen olvashatsz majd a könyvben.

zero waste szakácskönyv_mexikói_nepáli_ukrán_kínai ételek

Érdemes megnézned

Jövő héten kezdődik az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. Én minden évben igyekszem részt venni és legalább 1-2 filmet megnézni. Az idei „felhozatal” is fantasztikus. Egy filmet azonban kiemelnék a szeretet hatalma kategóriában. Az Otthonom dokumentumfilm egy román család történetéről szól, akik húsz éven át éltek a természettel tökéletes harmóniában, egy kunyhóban, a Bukarest-delta vadonjában, de kilakoltatták őket és a városba kellett költözniük. A film bemutatja, azt a változást a gyerekek és a szülők életében, amit a természettől való radikális és hirtelen elszakadás jelent. Ugyan én is csak a filmelőzetest láttam, de a téma szerintem csodálatos és rávilágít egy nagyobb perspektívában is arra, hogy a vajon a mi társadalmunk jelenlegi működésében mekkora szerepe van a természettől való eltávolodásnak.

 

Bemutatkozik egy újabb vendégszakács.

Fontosnak tartom, hogy tanuljunk egymástól és támogassuk, inspiráljuk egymást, mert abban hiszen, hogy közösen tudunk változtatni a világ menetén. Ezért nem is volt kérdés, hogy felkeressem azokat a szakácsokat, bloggereket, művészeket, akik engem is inspirálnak, és akiknek a munkásságát tisztelem. Megkérdtem őket, hogy 1-1 recepttel saját területükről színesítsék a szakácskönyvet.

Király Ági Fermentor_zerowastekonyha

Tarr Bori a fent bemutatott Sejribizli bisztró szakácsa. Ha egyszer megkóstoljátok a vegetáriánus és vegán kreációit, tutira nem fog hiányozni egy percig sem a hús. Bori sokáig svájci szállodák konyháján főzött és sok más kultúra konyhája is inspirálja a receptjeit. Családja egész életmódját áthatja a környezettudatosság, a szakácskönyvben pedig egy olyan mennyei őszi saláta receptet találtok tőle, ami újraértelmezi a saláta fogalmát.

Hamarosan érkezik a többi részlet. Még több fantasztikus vendégszakácsot ismerhetsz meg, jönnek receptek, könyv- és filmajánlók és még jó pár meglepetés!

Azoknak a hulladékcsökkentést segítő recepteknek a listáját, amiket a szezonális recepteken kívül tartalmaz a könyv, végül a következő hírlevélre halasztottam. Cserébe most két hét múlva küldöm is a 8. levelet. Most a közösségi gazdasághoz való csatlakozást sürgetőbb témának gondoltam. Addig pedig egy kicsit izgulj mi is lesz még a könyvben :-).

Egy kis ízelítőt azért mutatok.

#007 hírlevél

A következő hírlevélig itt találsz hasznos praktikákat:

https://talpalatnyitortenetek.hu/zero-waste/

https://www.facebook.com/Talpalatnyitortenetek.hu

Ha úgy gondolod tetszene egy barátodnak a könyv, továbbítsd neki a HONLAPOT!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba