Skip to content
Home Copy_Dóri 1 verzió

                  Kocsis Dóra

HELYI, IDÉNY, VEGETÁRIÁNUS

Zero Waste Konyha

Több, mint szakácskönyv…

Képzeld el, hogy kinyitsz egy könyvet, ami segít eligazodni abban, hogy éppen minek van szezonja, hogy hogyan tudod felhasználni a retek vagy a cékla levelét, mit kezdj a zöldségek héjával, vagy a félresikerült süteménnyel.

Egy ilyen könyv gondolata már két éve motoszkált a fejemben. 2020 év elején úgy döntöttem, belevágok, és  egy éven keresztül követve a természet ciklusát, papírra vetem a receptjeimet és trükkjeimet, hogy az ízeken és textúrákon keresztül téged is segítselek a zero waste életmód felé tartó úton.

„Hiszek benne, hogy a környezettudatos táplálkozás ízletes és változatos, a konyhai hulladékcsökkentés pedig egy olyan örömteli alkotómunka, ami a bolygónak és magunknak is jó.”

A  Zero Waste konyha több, mint szakácskönyv, mert a receptek mellett arra is választ kapsz, hogy

✔   hogyan válthatsz ki minden egyszer használatos műanyagot, papírt, alumíniumot a konyhában a mosogatószivacstól, a folpackon át a papírtörlőig,

✔  hogyan készíthetsz ízletes vegetáriánius ételeket messziről érkező alapanyagok nélkül,

✔ mi terem éppen hazánkban, szezonálisan

✔  mit lehet készíteni abból a zöldségrészből, ami a legtöbbször a szemetesben végzi,

✔  miért jó a környezetnek, a gazdaságnak és magadnak a szezonkövető, helyi, vegetáriánus és kevesebb hulladékkal járó étrend,

…és még sok minden másra.

„Hiszek benne, hogy csupán helyi és idényalapanyagok felhasználásával is készíthet bárki mennyei vegetáriánus ételeket!”

Kövesd a könyv születésének történetét!

Tekints be a színfalak mögé!

✔ Honnan szerzem be az alapanyagokat? Hogy zajlanak a zero waste főzések és fotózások?

✔ Elsőként értesülhetsz a megjelenésről, csak neked szóló ajánlattal karöltve.

✔ Ismerd meg a vendégszakácsokat, akik gazdagítják a receptgyűjteményt!

✔ Próbálj ki recepteket, és küldj visszajelzést!

Szeretnél te is kevesebb élelmiszert pazarolni, csomagolásmentesen étkezni?

Add meg az e-mail címed, hogy elsőként értesülj a könyv fejleményeiről!

Home Copy_Dóri 1 verzió
Home Copy_Dóri 1 verzió
Home Copy_Dóri 1 verzió
Home Copy_Dóri 1 verzió
Home Copy_Dóri 1 verzió
Home Copy_Dóri 1 verzió

Igen, mindent el tudsz készíteni te is!

  Én és a főzés

Számos meghatározó élményem és felismerésem kapcsolódik az étkezéshez.

Elmesélek nektek ezek közül egy történetet, ami 2014-ig nyúlik vissza. Ebben az évben friss házasként nekivágtam a férjemmel, Edvárddal egy világkörüli nászútnak. Két kis hátizsákkal és egy nagy adag kalandvággyal egy évig voltunk úton. 

Így érkeztünk el a Csendes-óceán egy pici szigetének még ennél is kisebb konyhájába. A szigeten egyetlen bolt volt, már semmit nem termeltek maguknak az itt élők, minden csomagolásban érkezett és minden ételt aranyárban mértek. Nekünk minden forint számított. Kókuszdióból persze bármennyit ehettünk, teljesen ingyen, csak meg kellett tanulnunk megtörni. Itt történt először utunk során, hogy nem egy családnál szálltunk meg, hanem hostelben, így nem hagyatkozhattunk a közös főzésekre.

Az aprócska hostel konyhájában szerencsére volt egy polc, azokkal az alapanyagokkal, amit mások nem vittek magukkal, mikor elmentek. Sárgaborsó, egy kis liszt, zabpehely, némi fűszer, olaj és persze a kertben végtelen mennyiségű kókuszdió.

Ott álltam ezekkel az alapanyagokkal és nem volt mit tennem, szabadon engedtem a kreativitásomat. Nem ragaszkodtam semmilyen ételtípushoz, csak az volt a célom, hogy a lehető legváltozatosabban tudjunk enni ezekből az alapanyagokból. Az első lepény után, amit megsütöttem, Edvárd azt mondta, hogy még sosem evett ilyen finomat.

Itt valami történt.

Rájöttem, hogy sokkal nagyobb szabadságot ad, ha abból főzök, ami éppen a rendelkezésemre áll, abból, amit az a régió és évszak ad, ahol éppen járok.

15 évesen döntöttem el, hogy többet nem eszem húst, 30 évesen, hogy nem termelek több szemetet, és csak helyi, idényalapanyagokból fogok főzni. Máig érzem a számban annak a paradicsomnak az ízét, amit először ettem 2017 nyarán, egy évvel az után, hogy elhatároztuk, hogy onnantól fogva mindig kivárjuk, amíg valami Magyarországon, szabad földön is megterem.

Hasonló, örömteli ízélményeket kívánok nektek a könyvvel!

A könyv története

A világkörüli utunk és az azzal párhuzamosan történő életmódbeli változásunk naplójaként született meg a Talpalatnyi történetek blog. 

Kalandokkal, barátságokkal és a világ mélyebb megértésével gazdagodtunk. A bőrünkön tapasztaltuk, hogy minden egyes döntésünknek hatása van, és rájöttünk arra a sajnálatos tényre is, hogy az ember legláthatóbb nyoma a világban a szemét. 

Már az utazás alatt elhatároztuk, hogy tudatosan figyelünk a hulladékunk csökkentésére, de a teljes életmódváltás akkor kezdődött, mikor hazaértünk. Ennek már 5 éve, és azóta folyamatosan fejlődünk. 

Mivel rendszeresen felmerülő kérdés volt, hogy mi került a tányérunkra télen, ha sem narancsot, sem banánt, sem messzi tájakról érkező alapanyagokat nem eszünk, kitaláltuk, hogy kiválasztunk 5 alapanyagot, és egy héten keresztül minden nap közzétesszük, hogy ezekből milyen változatosan lehet étkezni. A kihívás nagy sikere szintén az ételek felé terelt.

Miért éppen zero waste szakácskönyv?

A jóléti társadalmakban az étel közel 40%-át kidobjuk. Ennek jelentős része a háztartásokban történik, és az egyéni hulladéktermelés nagy része is élelmiszereink csomagolásához kapcsolódik. Ez az a terület, ahol egyéni, mindennapi döntéseink egészen biztosan számítanak!

Ezért álmodtam meg egy olyan könyvet, ami a vásárlási előkészületektől a megfelelő tároláson át az egyszer használatos konyhai eszközök kiváltásáig minden témában segítségedre lesz. 

Honnan érkeznek a receptek?

Inspirálódom régi családi receptekből, de annak a közel 100 családnak az ételhez fűződő viszonyából és hagyományaiból is, akiket az utazások alatt ismerhettem meg. 

A receptek sorát általam nagyra értékelt vendégszakácsok alkotásai színesítik, az ételeket pedig helyi kerámiaművészek tányérjain örökítjük meg.

Home Copy_Dóri 1 verzió

A könyv írásával egy éven keresztül követem a természet ciklusát, és olyan csodálatos emberekkel dolgozom együtt, akik maguk is ezt az életmódot követik.

Home Copy_Dóri 1 verzió

Eszter és Nusi az a két varázslatos nő, akik nélkül a könyv valószínűleg még mindig csak álom lenne. 

Gózon Eszter a Zero waste Hungary oldal alapítójaként nemcsak a hulladékcsökkentés nagykövete és fenntartható divatra specializálódott szín- és stílustanácsadó. Ő az, aki felelős szerkesztőként a néhol kacifántos mondatokból egységes szöveggé formálja a könyvet, és layout designerként neki köszönhetitek a könyv vizuális megjelenését is. 

Home Copy_Dóri 1 verzió

Mohácsi Nusi amellett, hogy a könyvben szereplő ételek az ő kamerája előtt válnak igazán ínycsiklandozóvá, nem csak fotós, hanem a Shamo bags hulladékmentes hétköznapokat segítő márka megalkotója, a környezettudatosabb, egyszerűbb élet népszerűsítője.

A KÖNYV VÁRHATÓ MEGJELENÉSE: 2021. TAVASZ

Home Copy_Dóri 1 verzió

Ha tiszteljük az ételt, és azokat, akiknek ezt köszönhetjük; ha tiszteljük a földet, ami az életet adta, saját testünket pedig azzal tiszteljük meg, hogy valódi étellel tápláljuk, akkor meggyőződésem, hogy jobb hely lesz a világ!

Home Copy_Dóri 1 verzió
Home Copy_Dóri 1 verzió
Home Copy_Dóri 1 verzió
Home Copy_Dóri 1 verzió
0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba