Karfiolszármentő krémleves

sült karfiol szár leves zero waste szakácskönyv

Hozzávalók:

  • 1 fej megmaradt karfiol szára és levele*
  • zöldségalaplé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek reszelt parmezán vagy egyéb kemény sajt 
  • 2 ek vaj
  • olaj
  • só és bors
  • ízlés szerint zöldfűszerek (elhagyható)

*Vásárlásánál figyelj, hogy minél frissebb legyen a zöldje! Ha nagyon fás, akkor sajnos nem leled majd benne örömöd, mert tele lesz apró, kemény szálakkal a levesed.

Rengeteg olyan zöldségrész végzi a szemetesben, ami még ehető lenne. Legtöbbször azért, mert nem szoktuk meg, hogy felhasználjuk. Valahogy berögződött, hogy a karfiol szép rózsáival főzünk, de a zöldekkel nem tudunk mit kezdeni. Sokáig az én konyhámban is maximum zöldségalaplé készült belőle vagy a komposztot éltettem vele, mígnem rábukkantam, hogy milyen sokféle felhasználási módja van. Lehet zöldségpörkölt alapja, de akár egy ázsiai jellegű zöldséges tészta egyik összetevője is.

Karfiolszármentő krémleves

Elkészítés:

Ehhez a recepthez sütőben sütöm a karfiolszárakat, mert egészen más, kicsit édeskés zamata van sütve. Természetesen kipróbálhatod főzve is és érdemes is kísérletezned vele, hogy ugyan az a zöldség sütve, főzve, párolva, olajon vagy vajon dinsztelve mennyire más ízeket eredményez. 

  1. A karfiol zöldeket alaposan megmosom úgy, hogy egy tálba vizet engedek és beáztatom őket, hogy minden szennyeződést alaposan el tudjak távolítani róluk.
  2. Konyharuhára teszem őket, és leitatom róluk a vizet.
  3. Egy tálba 2 ek olajat öntök, amit sóval és borssal ízesítek. Beleteszem a szárakat, és jól átforgatom őket az olajban.
  4. Többször használatos sütőpapírral bélelt vagy sütőpapír nélküli tepsibe teszem a szárakat és a fokhagyma gerezdet héjastól. Körülbelül 10 -12 percig 200 fokon, addig sütöm, amíg a vékonyabb levelek meg nem barnulnak, de még nem égnek meg. (Ez elég trükkös és figyelni kell őket, mert ha megégnek, akkor keserű lesz a leves.)
  5. Közben felmelegítem az alaplevet. (Ha nincs alapleved, akkor a víz is megteszi. Ebben az esetben bánj bátrabban a fűszerezéssel, és akár adj hozzá 1-2 tk szárított fűszerkeveréket.)
  6. Az elkészült szárakat egy konyhai turmixgépbe teszem és felöntöm annyi zöldségalaplével, amilyen sűrű levest szeretnék kapni.
  7. Hozzáadom a vajat, a sajtot és a zöldfűszereket. Folyamatosan kóstolgatva adok még hozzá a fűszerekből, amíg el nem érem a számomra tökéletes ízeket.
  8. Levesbetétként jól illik hozzá a sült gesztenye, a pirított tökmag, de meglocsolhatod egy kis őrségi tökmagolajjal is.

Utolsó lépésként a levest kanalazva mosolygok magamban, hogy milyen finom ételt készítettem egy eddig kidobásra ítélt zöldségrészből!

Ha elkészítetted, írd meg nekem a hírlevélre küldött válaszlevélben,  kíváncsi vagyok, hogy hogyan sikerült!

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop