Skip to content

Második hírlevél

A „Helyi, idény, vegetáriánus Zero waste konyha” szakácskönyv második hírlevelét olvasod. Hálás vagyok azért a sok támogatásért, lelkesítésért, amit személyes találkozók alkalmával vagy messengeren kaptam, mióta közhírré tettem, hogy mi készül. Lehet, hogy akár épp tőled J. Mert ez hajt előre. A közös várakozás és hogy ebben osztozhatom veled. Bár érzem a felelősséget, fel kell kötnöm a nadrágomat!

Hol tart a könyv?

Hamarosan újra belevágunk Mohácsi Nusival a fotózásokba, de addig is gondoltam betekintést engedek abba, hogyan zajlik egy-egy ilyen nap. Egy idő után beálltunk a keddi fotós napokra, és Nusi babájának érkezése előtt szinte hetente fotóztunk. Ez úgy nézett ki, hogy én szombaton minden alapanyagot beszereztem a piacon (természetesen csomagolásmentesen), félkész állapotba főztem amelyik ételt lehetett, majd vasárnap és hétfőn csak főztem és főztem.

Szegény Edvárd férjem pedig nem mehetett a hűtő közelébe, mert nem tudta, mit lehet megenni és mi az, amit keddre tartogatok. Amint befotóztunk egy ételt, már hozzá is láttunk az elfogyasztásához :-).

#002 hírlevél

Mit egyél mostanában?

Ha ősz, akkor kelbimbó! De továbbra is tombol a karfiol és a brokkoli időszaka, de már nem sokáig. A Farm2 Forkos Boldizsárnak köszönhetően végre megkóstolhattam a zöld karfiolt, a piacon pedig találtam pagoda karfiolt. Kísérletezzetek ezzel a sokszínű zöldséggel, amíg még lehet.

A minap a hűtőben pakolászva láttam, hogy méhviaszos kendőbe bugyolálva megbújt egy fél lilakáposzta a hűtőben. E köré találtam ki a blansírozott és egy kis vajon megpirított zöldség koszorút: zöld karfiol, brokkoli, répa, kelbimbó, cirmos cékla (ezzel nagyon sokszor fogtok találkozni a könyvben, mert imádom!). Edvárdnak végül a vajon pirított brokkoli szár ízlett a legjobban! Na, már csak az ilyen dicséretért se dobjátok ki a brokkoli szárát.

Mellé friss fokhagymás tejfölt tettem (a piacról kimérve), aminek a tetejét egy kis sörélesztő pehellyel szórtam meg. (Enyhén diós

#002 hírlevél

Érdemes megnézned!

A mi óriási kis farmunk / The Biggest Little Farm megint egy olyan dokumentumfilm, amit mindenkinek levetítenék. Igazi propaganda a szó pozitív értelmében, arról, hogy azonnal kiszaladj a kertbe vagy a balkonra és elkezdj magadnak termeszteni.  

Egy házaspár útjáról szól, akik magunk mögött hagyva a városi életet, egy farmra költöznek és valami elég hihetetlent teremtenek. Valóra váltanak egy utópiát: harmóniában élnek a természettel, eldobható műanyagok és szennyezés nélkül…persze közben egy csomó mindennel meg kell küzdeniük, de hát végül is a  „a nehézségek teszik igazán élővé az álmot”- idézet a filmből,aminek a beharangozóját itt találod.

Egy igazán felemelő, humoros film, ami után tele lett a szívem reménnyel.

Bemutatkozik egy újabb  vendégszakács

Fontosnak tartom, hogy tanuljunk egymástól és támogassuk, inspiráljuk egymást, mert abban hiszek, hogy közösen tudunk változtatni a világ menetén. Ezért nem is volt kérdés, hogy felkeressem azokat a szakácsokat, bloggereket, művészeket, akik engem is inspirálnak, és akiknek a munkásságát tisztelem. Megkértem őket, hogy 1-1 recepttel saját területükről színesítsék a szakácskönyvet.

 

#002 hírlevél

Karalyos Gábor a mellett, hogy nagyszerű színész és elképesztő orgánuma van, a vegán életmód elkötelezett híve és mindent felhasznál, amit pici, hegyi háza kertje ad neki. Az a nyelvezet, amit pedig a receptjei leírásához használ a Facebook oldalán, szerintem hiánypótló.

Vegán Hegylakó

Hamarosan érkezik a többi részlet. Még több fantasztikus vendégszakácsot ismerhetsz meg, jönnek receptek, könyv- és filmajánlók és még jó pár meglepetés!

Szertettel:

Dóri

A következő hírlevélig itt találsz hasznos praktikákat:

https://talpalatnyitortenetek.hu/zero-waste/

https://www.facebook.com/Talpalatnyitortenetek.hu

Ha úgy gondolod tetszene egy barátodnak a könyv, továbbítsd neki a HONLAPOT!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba