Skip to content

Medvehagymás háromszögek

A medvehagyma az első olyan tavaszi zöld levél, amit frissen tudunk enni a téli időszak után. Legtöbbször csak beletesszük a szendvicsünkbe, és nyersen fogyasztjuk, de a krémlevestől a szárított fűszerig rengeteg felhasználási lehetősége van. Örömteli, hogy ez a vadon termő növény az elmúlt években visszatért a köztudatba, mivel termesztése során nem igényel növényvédelmet, és erdei kirándulások alkalmával is beszerezhető. Érdemes azonban ebben is mértékletesnek maradni, mert számos országban a túlzott mértékű szedés miatt már védetté nyilvánították, és mi is így járhatunk. 

Ezt a receptet télen vagy a medvehagyma szezon után te is elkészítheted akár csak fokhagymával is, de nyugodtan apríthatsz bele snidlinget is.

sült karfiol szár leves zero waste szakácskönyv

Hozzávalók 1 tepsihez:

Fél csokor medvehagyma,

1 nagy gerezd fokhagyma

20 g friss élesztő

3 dl tej

1 tk cukor

550 g liszt

1,5 dl olaj

4 tk só

200 g vaj

2 tojás

Elkészítés:

Tavasz vége felé kevésbé intenzív a medvehagyma íze, ekkor nyugodtan adj hozzá még egy fej fokhagymát.

A medvehagymát, ha szükséges (nem a kertedben szedted) mosd meg, és konyharuhával jól szárítsd meg. A szárával együtt vágd apróra, vagy a fokhagymával együtt konyhai aprítógépben aprítsd fel. Keverd bele a két tojás sárgájával összekevert puha vajat, és adj hozzá 1 teásanál sót. Tedd félre!

A tejben és cukorban futtasd fel az élesztőt, majd add hozzá a lisztet, 1,5 dl olajat és 3 csapott teáskanál sót. Jól dagaszd meg (akár dagasztó gépben, ha van), és pihentesd amíg kétszeresére kel.  Ezután oszd négy részre a tésztát, és lisztezett gyúródeszkán nyújts belőlük egyenként kb. 2 mm vastagságú négyzeteket. Körülbelüli négyzetek is tökéletesek, nekem sosem sikerül szabályosra. Amint egyet kinyújtottál, kend meg a vajas, medvehagymás krémmel. Csavard fel, mint a piskóta tésztát, és tedd a 4 elkészült hengert egymás mellé többször használatos sütőpapírra, vagy kivajazott, lisztezett tepsire. Ezután jön a háromszögek kialakítása, úgy, hogy nem egyenesen, hanem ferdén szeleteled a hengereket, háromszög formában. Ha mindet felvágtad, kicsit húzd el őket egymástól. A tetejét a tésztához fel nem használt tojásfehérjével kend meg, és süsd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig, vagy amíg aranybarnára nem sül.

A fel nem használt tojásfehérjéből madártejet készíthetsz, hozzáadhatod süteményekhez, de egy kis dobozban, a hűtőbe téve még másnap fel tudod használni. Ha nem használod fel, akkor mélyhűtsd le, így akár 10 hónapig is eláll.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop