Skip to content

Negyedik hírlevél

A „Helyi, idény, vegetáriánus Zero waste konyha” szakácskönyv negyedik hírlevelét olvasod.

Születésnapom alkalmából szerettelek volna megajándékozni valami olyasmivel, amit a karácsonyi készülődésben is hasznosnak találsz. Mivel ma már szinte bármit meg lehet venni a boltban, a saját készítésű ajándékok egyre értékesebbek. Egy finom házi lekvár, egy doboz kézzel készített aprósütemény, nem csak az alapanyagok összessége, hanem benne van a figyelem, a törődés és a legdrágább dolog: az idő. Ezért mikor egy ajándék lekvárt kanalazok a reggeli kalácsra, mindig hálával gondolok arra, akitől kaptam.

Ez a granola nagyon egyszerűen elkészíthető otthon és egy befőttesüvegbe csomagolva szuper, hulladékmentes ajándék. Ráadásul garantáltan színezék-, adalékanyag-, pálma- és kókuszolaj mentes.

#004 hírlevél

Hol tart a könyv?

Most nem az ételek fotózásába, hanem a könyv készítésének egy másik fontos részébe gondoltam egy kis betekintést adni neked, ami ugyan nem annyira látványos, ám ez adja az egész könyv gerincét: a szöveggondozás. Gózon Eszterrel videóbeszélgetésben szerkesztjük a könyvet, de mivel ezek egyben baráti beszélgetések is, néha elég jól elkalandozunk és a szerkesztői megbeszélések között gyakran kapok ehhez hasonló üzeneteket Esztertől.

„Képzeld, pont tegnap leveleztem az MTA helyesírási szolgálatával a besamelmártásod miatt és olyan cukik voltak, tegnap késő este írtam nekik, hogy nem vagyok biztos abban, hogy a honlapjukon lévő szabályértelmezés érvényes erre is, és ma reggel hétkor már válaszoltak is”.

100%-ig megbizonyosodtunk róla, hogy a besamelmártás egy szó.

Ilyenkor úgy örülök, hogy vannak, akiknek a nyelvtan ekkora örömet okoz.

#004 hírlevél

 

Még egy titkot elárulok, amire a következő hírlevélben derül fény.:-) Véletlenül alkottam egy új szót is, amiről meg voltam győződve, hogy létezik.

 

Mit egyél mostanában?

A hét sztárjai nálunk: cikória, hagyma, a különböző „kel”-ek, mint a leveles kel, kelkáposzta, kelbimbó, illetve a krumpli és póréhagyma. A cikória vagy endívia, egy szuper egészséges téli vitaminbomba. Mindenképp próbáljátok ki, ha a piacon szembejön veletek. Itthon is egyre népszerűbb és nem csak a cikória kávé alapanyagaként, hanem vajon megpárolva vagy nyersen, salátaként.

#004 hírlevél

Érdemes megnézned!

Egy régi kedvencem Peter Menzel fotográfus 2006-ban készült sorozata a Hungry Planet (Éhes bolygó) arról, hogy mit esznek a világ különböző pontjain az emberek és mennyit költenek élelmiszerre. Megdöbbentő lenne megnézni, hogy vajon az elmúlt 14 évben mennyire hasonlít a táplálkozásunk inkább a bal oldali fotóra.

A családokról készült összes fotót itt tudod megnézni.

Fotó forrása: Peter Menzel, Hungry Planet

Bemutatkozik egy újabb vendégszakács.

Fontosnak tartom, hogy tanuljunk egymástól és támogassuk, inspiráljuk egymást, mert abban hiszen, hogy közösen tudunk változtatni a világ menetén. Ezért nem is volt kérdés, hogy felkeressem azokat a szakácsokat, bloggereket, művészeket, akik engem is inspirálnak, és akiknek a munkásságát tisztelem. Megkérdtem őket, hogy 1-1 recepttel saját területükről színesítsék a szakácskönyvet.

#004 hírlevél

Sőtér Kitti cukrász, szemtelenül fiatalon kezdett bele saját vállalkozásba, mikor megnyitotta különleges kávézóját a Plantmilkyway-t, a Vásárcsarnok mellett. Gluténmentes, szójamentes, cukormentes vegán desszerteket és tortákat készít. Finomságai a szemet is gyönyörködtetik. Szintén csodás karácsonyi ajándékok lehetnek a tortái, ha nincs idő nekiállni a granolának.  A szakácskönyvbe egy szuper finom gesztenyés-fügés receptet hoz neked.

Plantmilkyway

Hamarosan érkezik a többi részlet. Még több fantasztikus vendégszakácsot ismerhetsz meg, jönnek receptek, könyv- és filmajánlók és még jó pár meglepetés!

Szertettel:

Dóri

A következő hírlevélig itt találsz hasznos praktikákat:

https://talpalatnyitortenetek.hu/zero-waste/

https://www.facebook.com/Talpalatnyitortenetek.hu

Ha úgy gondolod tetszene egy barátodnak a könyv, továbbítsd neki a HONLAPOT!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba