Skip to content

Ötödik hírlevél

A „Helyi, idény, vegetáriánus Zero waste konyha” szakácskönyv ötödik és egyben a 2020-as éve utolsó hírlevelét olvasod. Kipróbáltad az előző hírlevélben szereplő karácsonyi granola receptet? Örülnék, ha megosztanád velem a tapasztalataidat.

 

Hol tart a könyv?

A könyv főzés, és fotózás szempontjából is eddigi legnehezebb alkalmát hagytuk az év végére: a nemzetközi recepteket.

Sokat gondolkodtunk a tányérokon, a dekoráción és persze nagyon nehéz volt meghúzni a határt, hogy végül melyik kedvenc recept kerüljön a képekre egy-egy nemzet konyhájából :-).  A legnagyobb kihívás talán annak a mártásnak a kitalálása volt, amivel az ázsiai ételeknél használt szójaszósz is kiváltható.

Fontos számomra, hogy más nemzetek ételeit is megismerjem és a tőlük tanultakkal színesítsem a mindennapi étkezéseinket. Ezért szerettem volna, ha a kulturális sokszínűség értéke, és az egymástól való tanulás öröme a könyvbe, a recepteken keresztül is megjelenne.

Minden utazásaink által inspirált étel, amit becsempésztem a könyvbe, elkészíthető hazai alapanyagokból.

Íme, egy kis ízelítő. Az őszi-téli ételek közé kerültek például mexikói, nepáli, ukrán és kínai fogások is.

zero waste szakácskönyv_mexikói_nepáli_ukrán_kínai ételek

Mit egyél mostanában?

Az idei enyhe időjárás miatt a brokkoli szezon elég hosszúra nyúlt. A héten még talán az utolsó virágokra lecsaphatsz a piacon vagy a zöldségesnél, de lassan beköszönt a gumós zöldségek, savanyúságok, tészták, hüvelyesek és kompótok ideje. Cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika már mind csak messziről vagy fűtött fóliák alól érkezik. Ne tévesszen meg, hogy mindent lehet kapni a boltban ;-).

Akár tehetsz is egy kísérletet a jövő héten. Nézd meg a zöldségek származási helyét a a következő vásárlásnál!

Így ünnepelt az újévet kevesebb szeméttel!

Bár idén talán elmaradnak a nagy szilveszteri bulik, de még egy kisebb összejövetel után is feltűnően sok hulladék kerülhet a szemetesbe. Tavaly Süli Andrea illusztrátorral összeszedtünk pár olyan tippet, amik segítségedre lehetnek, hogy idén már az év első napján kevesebb hulladékkal lépj be 2021-be.

Babos mártogatós,
céklás-napraforgós mártogatós,
répás-diós mártogatós és
grissini receptet is találsz.
hulladékmentes szilveszter

Érdemes elolvasnod és megnézned!

Két évvel ezelőtt felkértek, hogy nyissak meg egy filmvetítést a Műcsarnokban. A téma kapcsán a felkészüléshez azonnal eszembe jutott Helena Norberg-HodgeŐsi jövendők. Ladak tanításai című könyve és az általa rendezett A boldogság közgazdaságtana című dokumentumfilm.

A svéd származású nyelvész, író, aktivista munkásságával egy, a könyve köré szervezett felolvasó esten ismerkedtem meg. Azonnal magával ragadott az a tisztelet, alázat és érdeklődés, amivel a ladaki emberek felé fordult.

Rengeteget tanulhatunk tőlük és a sajnos szomorúan végződött történetükből. Helena az egyike az első nyugati embereknek, akik a „Kis-Tibet” régióba látogathattak és aki „gyorsított felvételben” nézhette végignézte végig a gazdasági fejlődés társadalmi hatásait.

 

A könyv digitálisan hozzáférhető itt.

Bemutatkozik egy újabb vendégszakács.

Fontosnak tartom, hogy tanuljunk egymástól és támogassuk, inspiráljuk egymást, mert abban hiszen, hogy közösen tudunk változtatni a világ menetén. Ezért nem is volt kérdés, hogy felkeressem azokat a szakácsokat, bloggereket, művészeket, akik engem is inspirálnak, és akiknek a munkásságát tisztelem. Megkérdtem őket, hogy 1-1 recepttel saját területükről színesítsék a szakácskönyvet.

Király Ági Fermentor_zerowastekonyha

Király Ági, régész. Már önagában is nagyon izgalmas lenne a foglalkozása, de Ági emellett a fermentálás nagymestere. A FerMentor Blog és Fermentálás – tippek, trükkök, receptek hihetetlenül aktív Facebook-csoport alapítója. Ő az, aki a szakácskönyvben segít betekintést adni a fermentálás csodálatos világába. A módszerbe ami a hulladékcsökkentés és az egészséges táplálkozás egyik legkreatívabb módja.

Hamarosan érkezik a többi részlet. Még több fantasztikus vendégszakácsot ismerhetsz meg, jönnek receptek, könyv- és filmajánlók és még jó pár meglepetés!

Ízekben gazdag és hulladékban szegény boldog új évet kívánok neked!

Szertettel:

Dóri

A következő hírlevélig itt találsz hasznos praktikákat:

https://talpalatnyitortenetek.hu/zero-waste/

https://www.facebook.com/Talpalatnyitortenetek.hu

Ha úgy gondolod tetszene egy barátodnak a könyv, továbbítsd neki a HONLAPOT!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba