Skip to content

Spenótos lasagne maradék palacsintából

palacsinta lasagne zero waste szakácskönyv

Hozzávalók:

8 db maradék palacsinta (vagy készíthetsz akár hajdina palacsintát is)

500 g spenót vagy 6 nagy mángoldlevél

3 gerezd fokhagyma

2 mozzarellagolyó karikára vágva

2-3 nagy szem paradicsom karikára vágva

40 g vaj

2 ek. liszt

só, bors, szerecsendió (adhatsz hozzá még friss bazsalikomot, oregánót is, ha szeretnél)

2,5 dl tej

tetszőleges reszelt sajt (a tetejére)

A lasagne, és úgy általában a rakott, csőben sült ételek a kedvenceim közé tartoznak. Csak rétegezni kell őket, betenni a sütőbe, és várni, hogy az ízek összesüljenek. A lasagne készítésénél azonban egyetlen lépést mindig is nagyon macerásnak tartottam: a tésztalapok kifőzését, ráadásul a csomagolásmentes boltok megjelenése előtt magát a tésztát is csak csomagolva lehetett beszerezni, egészen borsos áron. Egyszer azonban túl sok palacsintát készítettem, amit ugyan a nagymamámtól tanult módon általában másnap csak megtöltve átpirítok, de ezen a reggelen megkívántam a lasagnét. Így születetett meg az alternatív lasagne, aminek az eredeti tésztáját palacsintával helyettesítettem.

Elkészítés:

A spenótot alaposan mosd meg, és tisztítsd meg. Ha mángoldból készíted, akkor vágd ki a szárát (aminek a felhasználására számos receptet találsz majd a könyvben,  a lényeg, hogy ne dobd ki). Egy kis olajon az apróra vágott fokhagymával együtt dinszteld meg. Készítsd el a besamelmártást. Olvaszd meg a vajat, majd folyamatos keverés mellett (a legjobb, ha habverőt használsz) add hozzá a lisztet, végül fokozatosan öntsd fel a szobahőmérsékletű vagy meleg (semmiképp sem hideg) tejjel. Adj hozzá egy csipet szerecsendiót, és ízlés szerinti borsot. Egy jénai vagy kerámia sütőtálba (nekem ez utóbbi a kedvenc edényem a konyhában) rétegezd a palacsintát, spenótot, besamelmártást, paradicsomszeleteket és a mozzarellát. Közben egyhén sózd a rétegeket. A tetejére reszelj egy kevés sajtot, és sütőben 15-20 perc alatt fedő nélkül süsd, amíg a sajt egy picit meg nem pirul a tetején.

A hajdinapalacsinta, ami egy tradicionális francia recept, igazán különleges ízvilágot kölcsönöz a lasagnénak (bár a hajdinapalacsintás változatot már tényleg nehezen lehet lasagnénak hívni). Hozzávalói: 120 g hajdinaliszt, 50 g olvasztott vaj, 1 nagy tojás, 300 ml tej, csipet só, olaj a sütéshez.

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba