Skip to content

Tizenkettedik hírlevél

„Helyi, idény, vegetáriánus Zero waste konyha” szakácskönyv tizenkettedik hírlevelét olvasod.

Ha most iratkoztál fel, akkor az előző (a visszajelzések alapján sokak számára érdekes és hasznosnak tartott ;-)) tartalmakat a levél alján található linkre kattintva találod.

A mostani, ahogy látod egy kicsit rendhagyó hírlevél, mert annyi minden történt a könyv háza táján az utolsó hajrában, hogy ennek szentelek egy teljes hírlevelet.

Persze azért ne felejts el most jó sok dinnyét és barackot enni, mert a dinnyeszezonnak hamarosan vége és megint egy évet kell várnunk erre a finom, lédús gyümölcsre, aminek a felhasználására a szokásos, héjból való kikanalazáson kívül legalább 5 féle lehetőséget találsz majd a könyvben.

#012 hírlevél

Először is nagyon köszönöm neked, hogy ha te is a több száz (!) szavazó között voltál, akik akár itt a hírlevélben, akár a facebook oldalunkon keresztül elmondták melyik borítóval vennék legszívesebben kézbe  a szakácskönyvet.

Elsöprő többséggel nyert az alábbi, de azért a másik kedvencet is elrejtettük a könyvben.

zero waste szakácskönyv_mexikói_nepáli_ukrán_kínai ételek

Mi volt a címben szereplő nagy döntés?

Mikor 21 hónappal ezelőtt belevágtam a könyvírásba és elhatároztam, hogy magánkiadásban adom ki, fogalmam sem volt róla, hogy mennyi apró lépést kell ahhoz, hogy meg is valósuljon. A könyv rövid történetét megtalálod majd az egyik fejezetben, viszont az alábbi dilemmát csak veled osztom meg most.

Megfeszítve dolgozunk Eszterrel, Nusival, és Dorottyával a korrektorunkkal, hogy időben (vagyis nyár végére és a babánk érkezése előtt) kézbe vehessük a könyvet és még egy bemutató is beleférjen, hogy meg tudjuk méltóképpen ünnepelni mindazoknak a munkáját, akik részt vettek a megvalósulásban.

Az egyik nyomdával történő egyeztetésen az utolsó simításokról, a leadási formátumokról mellékesen megjegyezte a kapcsolattartónk, hogy várhatóan augusztus végére érkezik meg az az FSC minősített (felelős erdőgazdálkodásból származó papírból készült) többlet papír, amire szükségünk van az 1500 példány elkészítéséhez.

Vagyis nincs elég FSC minősített papírjuk annyi példányszámra, amennyit rendeltem.

Sokkot kaptam, mert a kislányunk szeptember elején érkezik, ami azt jelentené, hogy a könyvek vagy a születése napján érkeznének meg hozzánk vagy utána. Így sem könyvbemutatóra, sem arra nem láttam esélyt, hogy óriási hassal vagy egy pár napos babával könyvet csomagoljunk és postázzunk Edvárddal.

Nagy dilemma előtt álltam:

1. vagy vállalom azt, hogy csak augusztus végén kezdik a könyvet nyomtatni és fennáll a fenti szituáció.
2. vagy kevesebb példányszámban (amire elég a meglévő papír), de jóval drágább darabszámban gyártatom le. Így is csak akkor tudják garantálni az augusztusi nyomtatást, ha mindent sikerül időre elküldenünk, jóváhagynunk és semmi gikszer nem jön közben.
3. Lett volna még egy harmadik opció.  Lemondok az FSC minősített papírról, amitől az eredetinél is jóval olcsóbb lett volna az előállítás költsége, és ami pénzügyileg sokkal jobban megérte volna, de ezen el sem gondolkodtam. Végig ragaszkodtam ahhoz, hogy azokban a folyamatokban, amiket befolyásolni tudok egy nyomtatott könyv esetében a jelenleg elérhető lehető legkörnyezetbarátabb megoldásokkal éljek.

Mik ezek?

 • a nyomdai kötegelés nem műanyag fóliában lesz. (A kötegelés kötelező és ellentétben a műanyag fóliázással, az újrahasznosított papírba való csomagolást nem tudja gép csinálni, ezért ezt egy ember fogja csomagolni nekünk.),
 • kitartottam az FSC minősített papír mellett,
 • hazai, a közelünkben lévő nyomdát válaszottam,
 • pontosan annyi oldalra tördelte a könyvet Eszter (ez hihetetlenül nehéz volt és volt tartalom, amit ezért el kellett engednünk) és olyan könyvméretet választottam, aminek a gyártása során a lehető legminimálisabb gyártásból származó papírmaradék keletkezik,
 • nem szerveztük ki a csomagolást, szállítást, logisztikát, mert ez az egyetlen mód, amivel biztosítani tudom, hogy ne műanyag buborékfóliás borítékban érkezzen hozzád a könyv, úgyhogy minden egyes darabot személyesen mi Edvárddal csomagolunk. Lesz egy kedves kis meglepetés is a csomagokon, amit nem árunk el (természetesen zero waste).
 • a fotózásokhoz csak természetes fényt használtunk,
 • a tányérok hazai kerámia művészek munkái vagy régi családi darabok, adományboltból beszerzett étkészletek,
 • a képeken szereplő ételekhez az alapanyagokat csomagolásmentesen vásároltam, minden a saját kis konyhámban készült és nem keletkezett hulladék a könyv készítése során.

Ezeknek sajnos némelyike nem árulok zsákba macskát azzal, hogy emelik az előállítás költségeit. Akkor még azt nem is mondtam, amit páran, akik esetleg építkeztek, felújítotok biztosan tapasztaltok, hogy a fa árának emelkedése miatt a papír ára ötszörösére emelkedett a tavalyihoz képest (amikor az első ajánlatot kaptam a nyomdától).

A második nagy dilemma

Ezt nem szerettem volna rád terhelni, mert az hogy semmit nem engendtem el a fenti elvekből az én döntésem.

Szerettem volna azt is, ha mindezek ellenére olyan áron lenne elérhető, hogy azoknak az embereknek a munkáját és a sajátomat is megtisztelem  azzal, hogy nem ráfizetés lesz a könyv, akik 1,5 évig dolgoztak rajta. Ám az előállítási és egyéb költségek rajtam kívül álló okok miatt egyszerűen olyan magasra rúgtak, hogy kénytelen voltam egy a tavaly óta lelkemben élőnél magasabbra emelni a minimum árat.  

Ezért még egy nagy dilemmámmal az árazással arra jutottam, hogy kétféle árat / csomagot fogsz találni vasárnap, 08.08-án a honlapon, ahol a könyvet meg tudod rendelni.

Még mindig értek izgalmak!

Mikor eljutottam végre arra a döntésre, hogy kevesebb példányszámban, magasabb költségekkel, de jöjjön ki még nyáron a könyv, és ne ezen izguljak majd vajúdás előtt vagy a gyermekágy alatt, még egy meglepetés ért minket.

Biztosan veled is történt már olyan, hogy egy beadandó dolgozat utolsó oldalánál összeomlott a gép vagy lefagyott a word, ráömlött valami a laptopra vagy az órák óta megvágott videó az importálásnál elszállt.

Ez mindenki rémálma, aki hosszú heteket, órákat, hónapokat dolgozik egy nagy projekten.

Nos, minket sem került el a technika ördöge. A nyomdai leadás előtti estén, mikor utoljára ellenőrizni akartunk mindent, velünk is megtörtént minden alkotó rémálma, ami újabb éjszakázásokat okozott, főleg szegény Eszternek, akiknek több részt önhibáján kívül teljesen újra kellett szerkesztenie a könyvben.

Nusival és Eszterrel szuper csapatot alkotva, ezeket is megugrottuk, ráadásul úgy, hogy sem a lelkesedésből, sem a munka örömteliségéből nem vesztettünk.

Újabb éjszakázások következtek, végül csak elérkezett a mágikus nap, amikor utoljára görgettük végig hármasban a kész könyvet és lenyomtuk a küldés gombot.

Szinte eufórikus élmény, mikor lassan megvalósul egy álom, ami két éve még csak fejben létezett és ami bőven felülmúlta az eredeti elképzeléseket.

Ezt a momentumot látod a képen:

#012 hírlevél

Hol tart most a könyv?

Megkaptunk mindent jóváhagyásra, a borítók már elkészültek és szombaton hajnalban indul a könyvek nyomtatása, vasárnap pedig küldök egy újabb e-mailt arról, hol és hogyan tudod elővásárolni a könyvet, illetve hogy milyen extrákkal készülök csak az elővásárlók részére.

#012 hírlevél
#012 hírlevél

Miért érdemes elővásárolnod?

Tudom, hogy látatlanban nehéz dönteni, ezért itt bele is lapozhatsz a könyvbe:

Ahogy írtam, végül kisebb példányszámban gyártják a könyveket és az elővásárlóknak tudjuk biztosítani azt, hogy még a babánk születése előtt biztosan feladjuk nektek vagy átvehetővé tesszük a Ligeti Boltokban illetve  a könyvbemutatón.

A következő adag papírra pedig egy hónapot kell várnunk, de reméljük, hogy a második kiadás is elkészül karácsony előtt, ha esetleg ajándékba szeretnéd adni.

A könyv paraméterei:

• 432 oldal

• keménytáblás

• rengeteg szerintem csodaszép fotóval ellátott könyv

• a 164 recept mellett számos hulladékcsökkentő tippet tartalmaz a bevásárlóstól, az étteremválasztáson, utazáson át a konyhai eszközökig. Körbejárom a táplálkozás és a klíma kapcsolatát, az ételhez való viszonyunkat, van benne evésmeditáció és még sok izgiség:-).

• 13 vendégszakács receptje is színesíti a könyvet

Figyeld a postaládádat vasárnap!

Bemutatkozik egy újabb vendégszakács.

Fontosnak tartom, hogy tanuljunk egymástól és támogassuk, inspiráljuk egymást, mert abban hiszen, hogy közösen tudunk változtatni a világ menetén. Ezért nem is volt kérdés, hogy felkeressem azokat a szakácsokat, bloggereket, művészeket, akik engem is inspirálnak, és akiknek a munkásságát tisztelem. Megkérdtem őket, hogy 1-1 recepttel saját területükről színesítsék a szakácskönyvet.

Steiner Kristófot kevés, a vegán konyhával kacérkodónak kell bemutatnom, hiszen egyszer biztosan találkozott legalább egy receptjével, vagy valamelyik lélekemelő írásával. Négy csodás, vegán szakácskönyve jelent meg eddig. Bár most épp Görögországban él, ahol a szezonális és helyi alapanyagok merőben mást jelentenek, mint nálunk, hálás voltam, hogy elfogadta a kihívásomat egy olyan étel elkészítésére, amiben csak olyan szezonális alapanyagok vannak, amit hazánkban is el tudunk készíteni. Ha szemfüles vagy, akkor a virtuálisan belelapozható könyvben meg is találod milyen receptet talált ki.

Hamarosan érkezik a többi részlet. Még több fantasztikus vendégszakácsot ismerhetsz meg, jönnek receptek, könyv- és filmajánlók és még jó pár meglepetés!

A következő hírlevélig itt találsz hasznos praktikákat:

https://talpalatnyitortenetek.hu/zero-waste/

https://www.facebook.com/Talpalatnyitortenetek.hu

Ha úgy gondolod tetszene egy barátodnak a könyv, továbbítsd neki a HONLAPOT!

0
  0
  Kosarad
  A kosarad üresVissza a boltba