Skip to content

Harmadik hírlevél

A „Helyi, idény, vegetáriánus Zero waste konyha” szakácskönyv harmadik hírlevelét olvasod.

Köszönöm neked a nyitottságot, hogy az első lépésektől követed a könyv születését és remélem, minden hírlevélben találsz kedvedre való, hasznos olvasnivalót, tippeket.

Hol tart a könyv?

Újra belevágtunk az ételfotózásokba Nusival. Sokáig gondolkodtunk mikor kezdjük újra, de arra jutottunk, hogy míg ki nem próbáljuk, addig nem tudjuk, hogy milyen lehet a fotózás egy babával. Az első alkalomra ezért Edvárd segítségét kértük, aki nagyon jó babasuttogónak és ringatónak bizonyult. Misi pedig egy igazi kis angyal volt. Az egész fotózás a konyhában uralkodó káosz ellenére, talán az ő jelenléte miatt a szokásosnál is békésebben és nyugodtabban telt. Míg a Misi evett, mi tervezgettük a következő étel beállításait. El is játszottunk a gondolattal, hogy hivatásos étel stylist csapatot alakítunk Nusival, annyira szeretjük a fotózásnak ezt a részét.  

Hol tart most a könyv? Javában az őszi ételek végénél járunk. Közben Eszter bőszen szerkeszti és javítja a már leadott szövegeket.

 

#003 hírlevél

Mit egyél mostanában?

Mindent, amit ezen a képen látsz 🙂  

#003 hírlevél

Ez a múlt heti bevásárlásunk eredménye. A bal alsó sarokban látsz egy finom karfiolt. Mikor karfiolt vásárolok, mindig olyat választok, aminek a zöldje is szép friss. Ahogy a karalábénál, reteknél, céklánál itt sem engedem leszedni a zöldjét, ugyanis annak ellenére, hogy a legtöbb receptben általában a rózsáit használjuk fel, a levele és a szára is ehető. Nem kell, hogy a kukában vagy a komposztban végezze.  Hoztam is neked egy felhasználási ötletet a sok közül:

#003 hírlevél

Érdemes megnézned!

Michael Pollan írásai sokakra, köztük rám is óriási hatással voltak.

Sajnos egyetlen könyve jelent csak meg magyar fordításban az Életadó ételeink (In Defense of Food). Ezt a könyvet szívből ajánlom neked, de ha inkább néznél valamit, akkor a Cooked című négy részből álló mini sorozatát ajánlom.

Ehhez hasonló gondolatok hangzanak el a dokumentumfilmben:

„Ha megnézed az ételeket, legyen az kimchi* vagy csokoládé, ezek nem csak dolgok, nem csak termékek, hanem kapcsolódásunk más fajokhoz, a természethez. Ezt nagyon könnyű elfelejtenünk manapság. Az élelmiszer-ellátási láncaink hosszúak és átláthatatlanok. A kimchi üvegben jön, a kenyér becsomagolva, de mindehhez szükség van egy szinte csodával határos kapcsolódásra a természettel.”

A sorozat négy természeti elemen keresztül vezet vissza az ételeink alapvető összetevőihez és hozzájuk való viszonyunkhoz.

* Egy erjesztett koreai étel, nálunk nem annyira közismert, mert mi jó sok hazai savanyút eszünk, de a világon az egyik legismertebb fermentált savanyúság.

Ráadás. Hallgasd meg!

Molnár Klári, 5 elemes táplálkozási tanácsadó beszélgetett velem a hulladékmentes konyháról.  Az interjúban elárulok néhányat azon nemzetközi konyhák közül, melyek a receptjeimet inspirálták és amiket megtaláltok majd a szakácskönyvben. Természetesen helyi alapanyagokból elkészítve.

Bemutatom az első vendégszakácsot.

Fontosnak tartom, hogy tanuljunk egymástól és támogassuk, inspiráljuk egymást, mert abban hiszen, hogy közösen tudunk változtatni a világ menetén. Ezért nem is volt kérdés, hogy felkeressem azokat a szakácsokat, bloggereket, művészeket, akik engem is inspirálnak, és akiknek a munkásságát tisztelem. Megkérdtem őket, hogy 1-1 recepttel saját területükről színesítsék a szakácskönyvet.

#003 hírlevél

Stőhr Gréta többek között a Gréta konyhája vegán szakácskönyv írója, a Great Bistro, vegán ételbár megálmodója. Saját meghatározása szerint Nő, Anya, Feleség, Útmutató, Szakácsnő, Tündér. Egészen különleges női színt képvisel a vegán szakácsok között. Rengeteg gluténmentes receptje van és ő az, akinek a hatására először készítettem évekkel ezelőtt szejtánt.

Gréta konyhája

Hamarosan érkezik a többi részlet. Még több fantasztikus vendégszakácsot ismerhetsz meg, jönnek receptek, könyv- és filmajánlók és még jó pár meglepetés!

Szertettel:

Dóri

A következő hírlevélig itt találsz hasznos praktikákat:

https://talpalatnyitortenetek.hu/zero-waste/

https://www.facebook.com/Talpalatnyitortenetek.hu

Ha úgy gondolod tetszene egy barátodnak a könyv, továbbítsd neki a HONLAPOT!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba