Hatodik hírlevél
A „Helyi, idény, vegetáriánus Zero waste konyha” szakácskönyv ötödik hírlevelét olvasod.
Jóval előbbre terveztem 2021 első hírlevelét, de több, egészen váratlan dolgok is történt velünk mostanában, amik egy kicsit átírták a terveinket. Minden esetre beléptünk abba az évbe, amikor végre megjelenik az első könyvünk! Azért tartom fontosnak a többes számot, mert bár az én nevem áll a borítón, de nagyon sok ember szeretetteljes munkája, ideje és kreativitása van már most a könyvben.
Hol tart a könyv?
A héten egy nagy mérföldkőhöz érkeztünk.
A könyv írását pontosan egy természeti ciklusra terveztem, így elérkeztünk az utolsó téli ételek fotózásához! Csodálatos volt ilyen tudatossággal és elmélyültséggel figyelni a természet változását, azt hogy az időjárás függvényben éppen milyen zöldségnek, gyümölcsnek volt hosszabb vagy rövidebb az idénye, mint tavaly. Ez a fajta figyelem valami olyasmit ad a táplálkozáshoz, amire még nem találtam meg a megfelelő szavakat…de remélem a végső szöveg leadásáig megtalálom :-).
Hihetetlen érzés volt az utolsó fotó elkészítése, hogy szinte minden képi anyag elkészült a könyvhöz. Ez azt is jelenti, hogy lezártam az ételek listáját. Nagyon nehéz volt a végső szelektálás. Mi menjen, mi maradjon? Bízom benne, hogy pont azok maradtak, amik nektek is a leghasznosabbak lesznek.
Gózon Eszter pedig szorgosan dolgozik azon, hogy a receptek a lehető legszebb elrendezésben és minden hibát mellőző leírással jelenjenek meg a könyvben.
Nemsokára már tudok mutatni neked pár oldalt a könyvből!!!
Mit egyél mostanában?
Tagadhatatlanul kezdünk elérkezni az év egyik legnehezebb időszakához, legalábbis, ami a friss zöldségeket érinti. Ráadásul most ér véget a hazai citrom idénye, úgyhogy érdemes még betárazni belőle. Igen, jól olvastad :-). Lajosmizsén termesztik a meyer fajtájú, különösen ízletes, vékony héjú citromot.
A krumpli, répa, csicsóka, fekete retek mellett ilyenkor nálunk előtérbe kerülnek a száraz hüvelyesek, gabonák, csírák, fermentált zöldségek, a savanyúságok és belőlük készíthető saláták és téli ételek.
Íme egy klasszikus alaprecept, a székelykáposzta vegetáriánus és vegán változata, ami mostanában elég gyakran kerül nálunk a tányérra:
Olvasnivaló és filmajánló helyett, most arra kérlek,
hogy ha van kedved, és még nem találkoztál a Facebook oldalunkon az alábbi teljesen anonim kérdőívvel, oszd meg velem, milyen élelmiszer kerül nálad leggyakrabban a kukába. A válaszod segít abban, hogy a gyakran kidobott ételekre és alapanyagokra megoldást kínáljak a könyvben.
Mivel többen is írták, hogy sokszor marad meg rizs náluk, ezért bekerült például egy-két maradékrizs-mentő recept, pedig eredetileg egyáltalán nem használtam rizst az ételekhez. (Egyébként termesztenek itthon vadrizst és rizst is 🙂 . Erről találsz leírást majd a könyvben. )
Bemutatkozik egy újabb vendégszakács.
Fontosnak tartom, hogy tanuljunk egymástól és támogassuk, inspiráljuk egymást, mert abban hiszen, hogy közösen tudunk változtatni a világ menetén. Ezért nem is volt kérdés, hogy felkeressem azokat a szakácsokat, bloggereket, művészeket, akik engem is inspirálnak, és akiknek a munkásságát tisztelem. Megkérdtem őket, hogy 1-1 recepttel saját területükről színesítsék a szakácskönyvet.
Tóth Andit talán senkinek nem kell bemutatnom. Tagadhatatlanul óriási szerepe van a hazai hulladékmentes mozgalom népszerűsítésében. Aktív facebook csoportjában, a Háztartásom Hulladék nélkül-ben rengeteget segítenek egymásnak a csoporttagok és ő írt elsőként a magyar viszonyokra adaptál hulladékmentes kézikönyvet a Dobd ki a szemetest! Blogján számos receptet, ötletet, tippet és csináld magad videót is találtok a háztartási hulladékmentesítés minden lépéséhez.
A szakácskönyvhöz másnapos ételek újragondolásával készült krémleves receptekkel járult hozzá.
Hamarosan érkezik a többi részlet. Még több fantasztikus vendégszakácsot ismerhetsz meg, jönnek receptek, könyv- és filmajánlók és még jó pár meglepetés!
Ízekben gazdag és hulladékban szegény 2021-es évet kívánok neked!
Szertettel:
Dóri
A következő hírlevélig itt találsz hasznos praktikákat:
https://talpalatnyitortenetek.hu/zero-waste/
https://www.facebook.com/Talpalatnyitortenetek.hu
Ha úgy gondolod tetszene egy barátodnak a könyv, továbbítsd neki a HONLAPOT!