Skip to content

Hatodik hírlevél

„Helyi, idény, vegetáriánus Zero waste konyha” szakácskönyv ötödik hírlevelét olvasod.

Jóval előbbre terveztem 2021 első hírlevelét, de több, egészen váratlan dolgok is történt velünk mostanában, amik egy kicsit átírták a terveinket. Minden esetre beléptünk abba az évbe, amikor végre megjelenik az első könyvünk! Azért tartom fontosnak a többes számot, mert bár az én nevem áll a borítón, de nagyon sok ember szeretetteljes munkája, ideje és kreativitása van már most a könyvben.

Hol tart a könyv?

A héten egy nagy mérföldkőhöz érkeztünk.

A könyv írását pontosan egy természeti ciklusra terveztem, így elérkeztünk az utolsó téli ételek fotózásához! Csodálatos volt ilyen tudatossággal és elmélyültséggel figyelni a természet változását, azt hogy az időjárás függvényben éppen milyen zöldségnek, gyümölcsnek volt hosszabb vagy rövidebb az idénye, mint tavaly.  Ez a fajta figyelem valami olyasmit ad a táplálkozáshoz, amire még nem találtam meg a megfelelő szavakat…de remélem a végső szöveg leadásáig megtalálom :-).

Hihetetlen érzés volt az utolsó fotó elkészítése, hogy szinte minden képi anyag elkészült a könyvhöz. Ez azt is jelenti, hogy lezártam az ételek listáját. Nagyon nehéz volt a végső szelektálás. Mi menjen, mi maradjon? Bízom benne, hogy pont azok maradtak, amik nektek is a leghasznosabbak lesznek.

Gózon Eszter pedig szorgosan dolgozik azon, hogy a receptek a lehető legszebb elrendezésben és minden hibát mellőző leírással jelenjenek meg a könyvben.

Nemsokára már tudok mutatni neked pár oldalt a könyvből!!!

Mit egyél mostanában?

Tagadhatatlanul kezdünk elérkezni az év egyik legnehezebb időszakához, legalábbis, ami a friss zöldségeket érinti. Ráadásul most ér véget a hazai citrom idénye, úgyhogy érdemes még betárazni belőle. Igen, jól olvastad :-). Lajosmizsén termesztik a meyer fajtájú, különösen ízletes, vékony héjú citromot.

A krumpli, répa, csicsóka, fekete retek mellett ilyenkor nálunk előtérbe kerülnek a száraz hüvelyesek, gabonák, csírák, fermentált zöldségek, a savanyúságok és belőlük készíthető saláták és téli ételek.

zero waste szakácskönyv_mexikói_nepáli_ukrán_kínai ételek

Íme egy klasszikus alaprecept, a székelykáposzta vegetáriánus és vegán változata, ami mostanában elég gyakran kerül nálunk a tányérra:

zero waste szakácskönyv_mexikói_nepáli_ukrán_kínai ételek

Olvasnivaló és filmajánló helyett, most arra kérlek,

hogy ha van kedved, és még nem találkoztál a Facebook oldalunkon az alábbi teljesen anonim kérdőívvel, oszd meg velem, milyen élelmiszer kerül nálad leggyakrabban a kukába. A válaszod segít abban, hogy  a gyakran kidobott ételekre és alapanyagokra megoldást kínáljak a könyvben.

Mivel  többen is írták, hogy sokszor marad meg rizs náluk, ezért  bekerült például egy-két maradékrizs-mentő recept, pedig eredetileg egyáltalán nem használtam rizst az ételekhez. (Egyébként termesztenek itthon vadrizst és rizst is 🙂 . Erről  találsz leírást majd a könyvben. )

Bemutatkozik egy újabb vendégszakács.

Fontosnak tartom, hogy tanuljunk egymástól és támogassuk, inspiráljuk egymást, mert abban hiszen, hogy közösen tudunk változtatni a világ menetén. Ezért nem is volt kérdés, hogy felkeressem azokat a szakácsokat, bloggereket, művészeket, akik engem is inspirálnak, és akiknek a munkásságát tisztelem. Megkérdtem őket, hogy 1-1 recepttel saját területükről színesítsék a szakácskönyvet.

Király Ági Fermentor_zerowastekonyha

Tóth Andit talán senkinek nem kell bemutatnom. Tagadhatatlanul óriási szerepe van a hazai hulladékmentes mozgalom népszerűsítésében. Aktív facebook csoportjában, a Háztartásom Hulladék nélkül-ben rengeteget segítenek egymásnak a csoporttagok és ő írt elsőként a magyar viszonyokra  adaptál hulladékmentes kézikönyvet a Dobd ki a szemetest! Blogján számos receptet, ötletet, tippet és csináld magad videót is találtok a háztartási hulladékmentesítés minden lépéséhez.

A szakácskönyvhöz másnapos ételek újragondolásával készült krémleves receptekkel járult hozzá.

Hamarosan érkezik a többi részlet. Még több fantasztikus vendégszakácsot ismerhetsz meg, jönnek receptek, könyv- és filmajánlók és még jó pár meglepetés!

Ízekben gazdag és hulladékban szegény 2021-es évet kívánok neked!

Szertettel:

Dóri

A következő hírlevélig itt találsz hasznos praktikákat:

https://talpalatnyitortenetek.hu/zero-waste/

https://www.facebook.com/Talpalatnyitortenetek.hu

Ha úgy gondolod tetszene egy barátodnak a könyv, továbbítsd neki a HONLAPOT!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba