Skip to content

Kilencedik hírlevél

„Helyi, idény, vegetáriánus Zero waste konyha” szakácskönyv kilencedik hírlevelét olvasod.

Ha most iratkoztál fel, akkor az előző (a visszajelzések alapján sokak számára érdekes és hasznosnak tartott ;-)) tartalmakat a levél alján található linkre kattintva találod.

Hol tart a szakácskönyv?

Az előző hírlevél után sokan küldtek visszajelzést a mintaoldallal kapcsolatban és fotót az elkészített receptről. Ezek mindig megdobogtatják a szívem és megerősítenek, hogy jó irányba haladunk a könyvvel. Én is és Eszter, a szerkesztőm is nagyon örültünk, hogy tetszik nektek és hasznosnak találjátok a formát, amit kitaláltunk. Rengeteget gondolkodtunk a betűtípusokon, az elrendezésen. Egy kicsit még csinosítottuk a nyilakat az utolsó verzió óta, amit láttál és minden évszak megkapta a saját színét is.

Íme, egy kis betekintés abba, hogyan is készül a könyv:

Eszterrel hetente, akár többször is „találkozunk” zoomon, közösen javítjuk és beszéljük meg a szövegváltoztatásokat és a designt. Időnként pedig hármasban tartunk megbeszélést a fotókról, Nusival.

zero waste szakácskönyv_mexikói_nepáli_ukrán_kínai ételek
zero waste szakácskönyv_mexikói_nepáli_ukrán_kínai ételek

Hogyan juthatsz majd hozzá a könyvhöz?

Nagyon sok hezitálás után a magánkiadás mellett döntöttem. Egyetlen kiadóval beszéltem, akkor még csak a terveimről, épp tavaly februárban. A további megbeszéléseinknek és a szerződéskötésnek a beköszöntött helyzet szabott gátat. Ez idő alatt viszont volt időm nagyon sok szerzővel beszélgetni, és végiggondolni a könyvkiadás lépéseit.

Nagyon fontos számomra, hogy a könyv minden elemében, amiben csak lehet, megfeleljen a saját értékeimnek és a könyv üzenetének. Ezért fontos,

hogy tudjam és kiválaszthassam azt, hogy milyen papírra nyomtatom, akkor is ha, ez jelenleg költségesebb;
hogy Magyarországi nyomdában készüljön;
a nyomdában milyen anyagban kötegelik, akkor is, ha ez költségesebb;
ha online rendeled, akkor milyen csomagolásban kapod meg. (Semmiképp ne legyen buborékos borítékban).

Ezek felett pedig úgy éreztem csak akkor van kontrollom és akkor tudom neked is megígérni, ha ezeknek mind utánajárok, vállalom a költségeket és Edvárddal ketten, személyesen csomagoljuk. (Persze, az elhatározáskor még nem tudtuk, hogy ez óriás pocakkal, aztán majd egy csöpp babával történik majd, így lehet, hogy fogunk segítséget kérni.)

Mindezek óriási pénzügyi vállalást és (nekem) bátorságot is jelentenek, ezért nagy segítség, ha tudom, előre körülbelül hányan szeretnék megvenni a könyvet.

Ha te is azok közé tartozol, akik már most tudják, hogy szeretnék majd megvásárolni, megköszönöm, hogy ha ezt neved és email címed megadásával jelzed nekem itt.

Tudom, hogy látatlanba nehéz dönteni, de ez még nem elővásárlás, természetesen nem vállalsz semmilyen kötelezettséget, ez csak egy körülbelüli visszajelzés nekem, hogy tudjam, mennyire lehetek bátor a nyomdai rendelésnél. Illetve készülök különleges „ajándékkal”, ami természetesen nem tárgy vagy valami olyasmi lesz, amire lehet, hogy nincs szüksége azoknak, akik még elő is vásárolják majd a könyvet júniusban.

Online és személyes vásárlásra is lesz lehetőséged. A pontos átvevő és árusító helyek listáját megtalálod majd a honlapomon. Egy biztos. Mindegyik olyan hely lesz, ahova különben is szívesen betérnél!

Mit egyél mostanában?

Annak ellenére, hogy igen lassan érkezik a tavasz, egyre több zsenge zöldséggel találkozhatsz a piacon. A retekből érdemes még most sokat enni, mert hamarosan vége a szezonnak, de cserébe megérkezett az újkrumpli és a spárga. Az újkrumplit nem kell meghámozni, csak alaposan megmosni, annyira zsenge a héja. A szakácskönyvben egyébként is sok olyan recepttel találkozhatsz majd, amihez nem kell pucolni a zöldségeket, így is csökkentve az élelmiszer hulladékot.

zero waste szakácskönyv_mexikói_nepáli_ukrán_kínai ételek

Ebből az alkalomból mutatok neked egy újabb receptet a szakácskönyv tavaszi fejezetéből:

Mogyorós spárga mézes-mustáros újkrumplival

Szerintem ez egy igazi íz-orgia és talán akkor is ízleni fog, ha a spárgát eddig nem annyira szeretted, mondjuk krémleves formájában. A receptben megtalálod azt is, hogy milyen trükköktől marad a spárga roppanós és élénkzöld színű.

#009 hírlevél

Viszont az eperrel és szamócával még várj, bármennyire is csalogató! A hűvös és kiszámíthatatlan időjárás miatt az eperszezon a kistermelőknél körülbelül május közepére tolódott. Fűtött fóliasátrakban, gyakran sok peszticidekkel kezelt vagy a távolról ide utaztatott földieper fogyasztása helyett érdemes egy kicsit várni.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány és az Itt a szezon kampányba is kezdett, hogy türelemre intsen mindenkit.

Érdemes elolvasnod!

Ugyan nem rövid és nem is éppen szívderítő, de nagyon olvasmányos és érdekes a könyv, amit most ajánlok. Számomra az egyik legérdekesebb feldolgozott irodalom volt  a humánökológia tanfolyamon Carl McDaniel és John Gowdy Az édenkert kiárusítása című könyve. Egy kicsiny szigetország, Nauru példáján nagyon jól megfigyelhető, hogy mi vezethet egy gazdag ökoszisztéma és egy jól működő társadalmi berendezkedés felbomlásához.

A könyv egy példázat, ami kicsiben akár a mi bolygónk sorsáról is szólhat….vagy nem.

Rajtunk múlik.

A könyvet, az ELTE Humánökológia képzésének köszönhetően teljesen ingyen elolvashatod itt.

Bemutatkozik egy újabb vendégszakács.

Fontosnak tartom, hogy tanuljunk egymástól és támogassuk, inspiráljuk egymást, mert abban hiszen, hogy közösen tudunk változtatni a világ menetén. Ezért nem is volt kérdés, hogy felkeressem azokat a szakácsokat, bloggereket, művészeket, akik engem is inspirálnak, és akiknek a munkásságát tisztelem. Megkérdtem őket, hogy 1-1 recepttel saját területükről színesítsék a szakácskönyvet.

Pólya Bernadett, vagy ahogy én még sok-sok évvel ezelőtt megismertem egy egyetemi diákszervezetben, ahol mindketten évekig önkénteskedtünk, csak Berni. Mindkettőnket jó pár kanyarral vitt messzire az élet az eredeti szakmánktól, de a diákszervezetben tapasztalt lelkesedésünk és „vágjunk bele” hozzáállásunk megmaradt. Berni, a Four Bites nevű, izgalmas catering szolgáltatás egyik megálmodója és üzemeltetője. A SimpliCity Fesztiválon is találkozhattatok vele, ahol vállalta a teljes hulladékmentességet. Kis falatkákat készítenek, teljesen újragondolva a hagyományostól, jellemzően szezonális alapanyagokból és amennyire csak tudnak, figyelnek a csomagolásokra is. Szerintem fenomenálisak az apró falatka receptjei, amit a könyv tavaszi ételei között találtok, és amivel majd garantáltan el tudjátok kápráztatni a vendégeiteket.

Hamarosan érkezik a többi részlet. Még több fantasztikus vendégszakácsot ismerhetsz meg, jönnek receptek, könyv- és filmajánlók és még jó pár meglepetés!

A következő hírlevélig itt találsz hasznos praktikákat:

https://talpalatnyitortenetek.hu/zero-waste/

https://www.facebook.com/Talpalatnyitortenetek.hu

Ha úgy gondolod tetszene egy barátodnak a könyv, továbbítsd neki a HONLAPOT!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba