Skip to content

Nyolcadik hírlevél

„Helyi, idény, vegetáriánus Zero waste konyha” szakácskönyv nyolcadik hírlevelét olvasod.

Ha most iratkoztál fel, akkor az előző (a visszajelzések alapján sokak számára érdekes és hasznosnak tartott ;-)) tartalmakat a levél alján található linkre kattintva találod.

Sokáig gondolkodtam mikor, és hogy mondjam el neked, milyen örömteli okból csúszik egy kicsit a szakácskönyv a terveimhez képest. Mivel többen írtatok az elmúlt hetekben, hogy mikor vehetitek kézbe a szakácskönyvet, sőt még egy könyvbemutató meghívást is kaptam, most már tényleg nagyon időszerű, hogy válaszoljak:

– Mikor érkezik végre a szakácskönyv?

Tavaszra terveztük a kiadást és ez a különleges körülmények ellenére, melyek bizonyára a rátok is hatással voltak Nusi, Eszter és az én életemet és munkatempónkat is befolyásolták, elég rugalmasan alkalmazkodtunk a változásokhoz.

Egészen decemberig úgy tűnt, hogy ez a dátum minden nehezítés ellenére tartható.

Majd január elején óriás öröm ért minket Edvárddal. Egy pici lélek a szüleinek választott minket.

A terveink szerint február végére minden írásos anyag és a könyv layoutja (a receptek elrendezése) is elkészült volna.

De nem így lett, ugyanis a várandósság ötödik hetének egy péntek délutánján villámcsapásszerűen érkeztek a tünetek. Pont egy nappal a könyv legutolsó, téli ételfotózása előtt.

Nemhogy főzni, de az ágyból felkelni sem tudtam, így egy héttel elhalasztottuk a fotózást. A következő héten minden utolsó erőmet összeszedve elkészült az utolsó 15 étel, de itt véget is ért az erőm.

Több mint két hónapig almán és kekszen kívül semmilyen ételre rá sem tudtam nézni. A konyhát kénytelen voltam messziről elkerülni, de sajnos még a Nusi által átküldött csodálatos ételfotókra sem tudtam ránézni, nemhogy recepteket írni vagy az ételekhez kapcsolódó bármilyen témáról gondolkodni.

Két hét után megadtam magam. A könyv felépítése a természet ciklusát követi, a könyv eddigi alkotási folyamata is, ami pedig most történik, a testemmel az miért lenne más.  A várandósságnak ugyan olyan természetes a folyamata, mint az évszakok változásának, a termés beérésének.

Megengedtem hát magamnak, hogy most félretegyem a szakácskönyvet. Türelem, kivárás, végül is ez az, amit a legkevésbé kell gyakorolnunk a mai élelmiszer ellátásnak köszönhetően, mikor mindig, minden elérhető.

zero waste szakácskönyv_mexikói_nepáli_ukrán_kínai ételek

Akkor hol is tart most a könyv?

Három hete újra belevágtam a munkába, ugyan még csak az eddig megszokotthoz képest 50%-os erőbedobással, de képzeld elkészültünk a végleges layouttal, megvannak a betűtípusok, az elrendezés, a struktúra és a teljes TAVASZ fejezet (több mint 60 oldal :-)) úgyhogy egy elég masszív könyvre számíts.)

Ebből mutatom most meg neked a fejezet első receptjét, amit akár már a héten kipróbálhatsz, ha kapsz finom, friss  retket.

Minden fejezetet egy rövid történet nyit meg a fő alapanyagról. Az írott betűk különféle hasznos kiegészítő információkat tartalmaznak, illetve azt, ha valamilyen alapanyag otthoni elkészítésének módját egy másik fejezetben találod.

Nagyon fontos volt számomra a könyv összeállításánál, hogy minden olyan alapanyagot, amit felsorolok az egyes recepteknél otthon is el tudj készíteni, ha maximálisan kerülnéd a csomagolást vagy csak szeretnéd tudni, hogy készülnek boltban  talán bonyolult összeállításúnak tűnő alapanyagok.

Pl. Ha a receptben hamburgerzsemle, színes tészta, tortilla vagy joghurt szerepel, akkor ezeknek az otthoni elkészítési módját is megtalálod.

Ha van kedved és időd, nagyon örülnék a visszajelzésednek, arról hogy tetszik a könyv mintaoldala.

#008 hírlevél

Mit egyél mostanában?

Végre megérkezett a tavasz első két friss alapanyaga! A medvehagyma és a retek!

zero waste szakácskönyv_mexikói_nepáli_ukrán_kínai ételek

A medvehagyma az első olyan tavaszi zöld levél, amit frissen tudunk enni a téli időszak után. Örömteli, hogy ez a vadon termő növény az elmúlt években visszatért a köztudatba, mivel termesztése során nem igényel növényvédelmet, és erdei kirándulások alkalmával is beszerezhető. Érdemes azonban ebben is mértékletesnek maradni, mert számos országban a túlzott mértékű szedés miatt már védetté nyilvánították, és mi is így járhatunk. Ráadásul most még elég picikék, inkább várj, amíg megnőnek és tényleg csak annyit szedj, amennyit jó érzéssel hozol ez erdőből. Fejenként 2 kg a hivatalos mennyiség.

Próbáld ki ezt a medvehagymás receptet a könyvből, akár húsvétra!

#008 hírlevél

Ígértem, hogy ebben a hírlevélben mutatok párat azokból a hulladékcsökkentő receptekből, amelyeket a könyvben a szezonális gyűjteményen kívül találsz.

Íme:

5 -5 féle sós és édes recept a csomagolt snackek kiváltására
Gyors, élesztő-, és kovász nélküli házi kenyerek
Házi almaecet
Házi szivárvány tészta
Joghurt
Magtejek
Majonéz, mustár és ketchup
Mogyoróvaj és „csoki”krém
Müzliszelet és granola
Paneer- indiai házi sajt
Szejtán
Zöldségalaplé
#008 hírlevél

Bemutatkozik egy újabb vendégszakács.

Fontosnak tartom, hogy tanuljunk egymástól és támogassuk, inspiráljuk egymást, mert abban hiszen, hogy közösen tudunk változtatni a világ menetén. Ezért nem is volt kérdés, hogy felkeressem azokat a szakácsokat, bloggereket, művészeket, akik engem is inspirálnak, és akiknek a munkásságát tisztelem. Megkérdtem őket, hogy 1-1 recepttel saját területükről színesítsék a szakácskönyvet.

Halmos Móni munkássága számomra egy teljesen új világra nyitott ablakot. Fogalmam sem volt róla, hogy ennyi minden ehető a kertben. Móni 25 éve kutatja az ehető virágokat és a gyógynövényeket. Az évek során egy bemutató biokertet is létrehozott, és rendszeresen tart workshopokat az ehető virágok, -vadnövények, -és gyógynövények témakörében.

A könyvben a nyári ételek között találod majd a receptjét.

Hamarosan érkezik a többi részlet. Még több fantasztikus vendégszakácsot ismerhetsz meg, jönnek receptek, könyv- és filmajánlók és még jó pár meglepetés!

A következő hírlevélig itt találsz hasznos praktikákat:

https://talpalatnyitortenetek.hu/zero-waste/

https://www.facebook.com/Talpalatnyitortenetek.hu

Ha úgy gondolod tetszene egy barátodnak a könyv, továbbítsd neki a HONLAPOT!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba