Skip to content

Tizedik hírlevél

„Helyi, idény, vegetáriánus Zero waste konyha” szakácskönyv tizedik hírlevelét olvasod.

Ha most iratkoztál fel, akkor az előző (a visszajelzések alapján sokak számára érdekes és hasznosnak tartott ;-)) tartalmakat a levél alján található linkre kattintva találod.

Hol tart a szakácskönyv?

Most már igazán a finisben járunk a könyvvel. A várandósság miatti két hónapos lelassulás után, május 1-én erőt vette magamon, megbeszéltem a babánkkal, hogy mostantól egy hónapig egy nagyon intenzív időszak jön, amikor minden nap írnom kell, hogy megérkezhessen a könyv még a születése előtt.

Így is lett. Elkészült a munkaterv, belőttük a nyomdába kerülés időpontját és akár hétköznap, akár hétvége volt, minden nap igyekeztem a napi tervet tartani. Közben hetente többször, több órás egyeztetéseket tartottunk Eszterrel a már elkészült szövegekről, Nusival pedig még egy utolsó fotózást tartottunk (ugyanis eszembe jutott még 1-2 „kihagyhatatlan” 🙂 recept).

Egyelőre úgy tűnik, hogy egy 300 +/- (Eszter szerint inkább „+”:-)) oldalas, gyönyörű képekkel illusztrált könyvre számíthatsz.

Az írást két dolog nehezít:

Az egyik, hogy Eszterrel mindketten automatikusan, környezettudatos megfontolásokból olyan papírokra írtunk, jegyzeteltünk, amiknek a másik felén már volt valami. Viszont ezt azt eredményezte, hogy nem mindig találtuk éppen azt, amire jegyzeteltünk, sőt nekem veszett is el így a főzés közben lejegyzett receptem. Talán érdemes lett volna mégiscsak egy füzetbe írnunk és ezen nem spórolni ;-).

zero waste szakácskönyv_mexikói_nepáli_ukrán_kínai ételek

A másik pedig, hogy egyre nehezebben ülök hosszabb ideig, márpedig az írás sajnos a gép elé szegez. Mivel március óta a Kaptár közösségi irodában sem tudtam menni az újabb járványhelyzet miatt, kénytelen voltam a lakás minden szegletét kipróbálni a konyhától a nappalin át, a hálóig, de írtam anyukám kertjében és a készülő házunk téglái között, míg Edvárd építkezett. Különböző magasságú „asztalokat” kreáltam vasalódeszkából, dobozokból, írtam állva a komód tetején és az ágyban oldalt fekve.

A napokban azonban végzek az írással. Természetesen még sok munka van hátra, de nagyon úgy tűnik, hogy a júliusi kiadás rajtunk már nem fog múlni.

zero waste szakácskönyv_mexikói_nepáli_ukrán_kínai ételek

Még júniusban megmutatom neked a könyv borítójának terveit, amire majd a Facebook oldalunkon szavazhatsz is. Szeretném, ha olyat választanánk, ami neked is tetszik.

Mit egyél mostanában?

Egyre színesedik a piacok kínálata, de azért még mindig elsősorban sok-sok zöldet érdemes enned (sóska, spenót, spárga, salátafélék, csalán) és kicsit várni az igen csábító paradicsommal, vagy cukkínivel. Viszont végre megérkezett az első idei gyümölcs, az eper, ami mennyei rebarbarával párosítva. Igyekezz még most jól feltankolni belőle. A bodza is nyílik, amiből nem csak szárított teafüveknek érdemes eltenni, hanem desszertként is érdemes megkóstolni.

Hoztam két receptet a könyvből, hogy kipróbáld a rebarbarás eperkrémleves különböző variációit.

#010 hírlevél
#010 hírlevél

Ezt érdemes megnézned!

A  Taste the waste vagyis Kóstolj bele a szemétbe című dokumentumfilmet tíz évvel ezelőtt láttam és óriási hatással volt rám. Bár nem egy mai film, aktualitását (sajnos) nem vesztette el, és hihetetlenül inspirálónak találom a filmben megjelenő embereket.

Sajnos magyar nyelven nem elérhető, de talán feliratot lehet hozzá találni valahol.

A filmet itt tudod megnézni.

Bemutatkozik egy újabb vendégszakács.

Fontosnak tartom, hogy tanuljunk egymástól és támogassuk, inspiráljuk egymást, mert abban hiszen, hogy közösen tudunk változtatni a világ menetén. Ezért nem is volt kérdés, hogy felkeressem azokat a szakácsokat, bloggereket, művészeket, akik engem is inspirálnak, és akiknek a munkásságát tisztelem. Megkérdtem őket, hogy 1-1 recepttel saját területükről színesítsék a szakácskönyvet.

Hámory Dorottyával akkor ismerkedtem meg, amikor pár évvel ezelőtt két csodálatos barátnőmmel szervezetünk egy női tábort, Nőidő néven. Dorkát kértük fel szakácsnak, aki vállalta, hogy a fantasztikus vegán fogások mellett még a hulladékcsökkentésre is figyel. Ma már nem csak rendezvények résztvevői kápráztatja el az ételeivel, hanem a Váci Dunapart vendégeit is, a Lujza és Koriander családi kávézóban és reggelizőben. Egy különleges ízvilágú, őszi krémlevest találtok majd tőle a szakácskönyvbe.

Hamarosan érkezik a többi részlet. Még több fantasztikus vendégszakácsot ismerhetsz meg, jönnek receptek, könyv- és filmajánlók és még jó pár meglepetés!

A következő hírlevélig itt találsz hasznos praktikákat:

https://talpalatnyitortenetek.hu/zero-waste/

https://www.facebook.com/Talpalatnyitortenetek.hu

Ha úgy gondolod tetszene egy barátodnak a könyv, továbbítsd neki a HONLAPOT!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba