Skip to content

Tizenegyedik hírlevél

„Helyi, idény, vegetáriánus Zero waste konyha” szakácskönyv tizenegyedik hírlevelét olvasod.

Ha most iratkoztál fel, akkor az előző (a visszajelzések alapján sokak számára érdekes és hasznosnak tartott ;-)) tartalmakat a levél alján található linkre kattintva találod.

+ 1 „itt íródik a könyv”

Az előző hírlevél óta, amiben bemutattam néhány helyet és „asztalt”, ahol a könyv íródott, múlt héten megtaláltam ez eddigi legtökéletesebbet.  Még lábtartóm is volt. Edvárd építette nekem, hogy tudjak az árnyékban dolgozni, amíg ő a házunkat építi. Sajnos a csütörtöki kánikulát nem tudta ellensúlyozni, de azért egész kényelmes kis munkaszigetet alakítottunk ki.

#011 hírlevél

Hol tart a szakácskönyv?

A nyomdával már egyeztetünk a leadás időpontjáról és egyre szebben formálódnak a szövegek, képek, a design….ÉS….elkészült két borítóterv, amit most elsőként neked mutatok meg. A kettő közötti különbség a hátlapban van.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy neked melyik tetszik jobban.  

Ha szeretnél szavazni, akkor azt válasz e-mailben, az alábbi linken egy google kérdőíven vagy jövő héten a Facebook oldalunkon tudod megtenni.

Én nagyon várom, hogy tőled is kapjak visszajelzést.:-)

zero waste szakácskönyv_mexikói_nepáli_ukrán_kínai ételek
zero waste szakácskönyv_mexikói_nepáli_ukrán_kínai ételek

Mit egyél mostanában?

Egyre gazdagabb a gyümölcs,- és a zöldség kínálat a piacon. Most érdemes jól tele enned magadat cseresznyével, málnával és kipróbálni a mángoldot. Ennek, a spenót ízére hasonlító zöldségnek a szárát se dobd ki. Felhasználására számos receptet találsz majd a könyvben a szendvicskrémektől, az ázsiai jellegű főételekig, salátákig.

Azon viszont ne lepődj meg, ha fejes salátát már nem nagyon találsz a piacon, ugyanis ez a kánikula nem kedvez neki. Hidegkedvelő növénykén, számára a tavasz, illetve az ősz az optimális termesztési időszak.

#011 hírlevél

Recept

Próbáld ki az alábbi, maradék palacsintából készült vegetáriánius lasagne receptemet spenóttal vagy mángolddal.

#011 hírlevél

Ezt érdemes elolvasnod!

A héten jelent meg a Kék Bolygó Alapítvány oldalán egy írás, amiben feltettek számunkra pár kérdést arról, hogy milyen praktikákat alkalmazunk annak érdekében, hogy kevesebb negatív környezeti hatása legyen az életmódunknak. Ekkor fogalmunk sem volt róla, hogy egy cikkben fogunk szerepelni egyik példaképünkkel dr. Jane Goodall-lal.

Óriási megtiszteltetés egy ilyen fantasztikus, nagy hatású aktivista mellett említést kapni, akinek akaraterejét, kitartását csak messziről csodáljuk.

Erről eszembe jutott, hogy mennyire fontos és milyen megerősítő tud lenni, ha vannak előttünk példaképek. Pár évvel ezelőtt az ELTE Humánökológia tanszékének egy fél éven át tartó szemináriumán volt szerencsém jó pár Jane Goodallhoz hasonló „zöld hős” életével megismerkedni.

Tanárunk, Erdős László egy könyvet is megjelentetett a környezetvédelem hőseiről, Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig.

Szívből ajánlom, hogy inspirálódjatok a könyvéből.

Erdős László: Zöld hősök (megtalálható a könyvtárban, használtan a moly.hu-n és minden nagyobb online könyváruházban).

„Mindenki számít. Mindenkinek megvan a maga szerepe. Mindenki képes változtatni a dolgokon. Ha összefogunk, együtt meg tudjuk menteni a világot. Minden egyes nap döntések előtt állunk, és csakis rajtunk múlik, hogyan segítik egyéni választásaink, fogyasztási szokásaink a bolygót, és annak élővilágát.” (Jane Goodall üzenete)

Bemutatkozik egy újabb vendégszakács.

Fontosnak tartom, hogy tanuljunk egymástól és támogassuk, inspiráljuk egymást, mert abban hiszen, hogy közösen tudunk változtatni a világ menetén. Ezért nem is volt kérdés, hogy felkeressem azokat a szakácsokat, bloggereket, művészeket, akik engem is inspirálnak, és akiknek a munkásságát tisztelem. Megkérdtem őket, hogy 1-1 recepttel saját területükről színesítsék a szakácskönyvet.

Szász Kinga, az 1 Falat Zamat Gasztroműhely megálmodója, aminek nem véletlenül nem étterem vagy kifőzde a neve, igazából nem is konyha, hanem egy alkímiai műhely, Kinga és anyukája Kati pedig saját meghatározásuk szerint nem szakácsok, hanem varázslók, a magunk módján. Egészen különleges fűszer- és ételtársításokat alkalmaznak, igyekeznek szezonális, helyi alapanyagokat használni, figyelnek a hulladékcsökkentésre, és már a nyitásuk óta forgórendszerben használnak dobozokat az egyszer használatos elviteles dobozok helyett.

Ha a Dunakanyar irányában kirándultok, vigyetek magatokkal legalább két dobozt, vagy üljetek ki a kis műhely elé, és vegyetek részt zenés közösségi estjeik egyikén.

Hamarosan érkezik a többi részlet. Még több fantasztikus vendégszakácsot ismerhetsz meg, jönnek receptek, könyv- és filmajánlók és még jó pár meglepetés!

A következő hírlevélig itt találsz hasznos praktikákat:

https://talpalatnyitortenetek.hu/zero-waste/

https://www.facebook.com/Talpalatnyitortenetek.hu

Ha úgy gondolod tetszene egy barátodnak a könyv, továbbítsd neki a HONLAPOT!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba